Ана Брнабић: Ако треба, појачаћемо присуство полиције због миграната

© Tanjug / Зоран ЖестићИзбеглице у Кањижи
Избеглице у Кањижи - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће, уколико буде потребно, бити појачано присуство припадника полиције у местима на територији Србије у којима има миграната, како би се грађани осећали безбедно.

Брнабићева је у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика, казала да су у прошлој години 903 мигранта спречена у илегалном преласку српско-мађарске границе и истакла да Србија и Мађарска одлично сарађују у тој области.

„Што се тиче безбедности грађана у општинама и градовима где су прихватни центри за мигранте, МУП реагује када нам се обрате представници локалних самоуправа и грађана“, рекла је Брнабићева.

Она је тако одговорила на питање шефа посланичке групе Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинта Пастора о томе шта држава чини да гарантује безбедност грађана, оцењујући да је ситуација у одређеним подручјима Србије алармантна.

Пастор је рекао да у местима Мајдан и Рабе, на подручју општине Нови Кнежевац, углавном на старачким домаћинствима, константно борави више од 500 имиграната, који, како је навео, улазе у куће мештана и често праве штету, а да су грађани због тога преплашени.

Додао је да је слична ситуација на подручју Суботице, Кањиже и местима у западнобачком округу.

Брнабићева је казала да мигранти морају да буду у прихватним центрима и да они не желе да остану у Србији, али да их не пуштају у европске земље.

„Ми се боримо колико можемо, али с обзиром на околности добро пролазимо захваљујући припадницима МУП-а. Ако треба да се појача њихово присуство, појачаћемо“, додала је премијерка.

На питање Пастора да ли грађани могу да рачунају на накнаду штете коју су починили мигранти, Брнабићева је одговорила да је Влада Србије ту да разговара са представницима локалних самоуправа и грађана и да се морају утврдити јасни критеријуми како не би било злоупотреба, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала