Како је Стефан Немања одмах разгалио народ

© Tanjug / RADE PRELICОткривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Откривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу - Sputnik Србија
Пратите нас
Засијао је синоћ Стефан Немања, на дан Светог Саве, на реконструисаном Савском тргу у Београду и разгалио народ. Окупљени грађани су по завршетку свечане церемоније откривања скулптуре шетали кроз јединствени постамент осликан мотивима из српске историје, сликали се и дивили изгледу српског владара.

Иако је почетак церемоније био заказан за 20 сати, плато испред споменика, делови Карађорђеве и Немањине улице били су препуни људи најмање пола сата раније.

Стари и млади, родитељи с децом, јаке полицијске снаге. Виjоре се српски барјаци, доминирају иконе Светог Саве, на главама шајкаче, али и заштитне маске. Влада радост и позитивно расположење.

Засијао споменик Стефану Немањи и разгалио народ

Током церемоније, Немања је у мраку. Културно-уметнички програм, обраћање званичника и одавање почасти благопочившем патријарху српском Иринеју...

„Живела Србија“ биле су завршне речи говора председника Србије Александра Вучића, које су означиле и почетак бдења српског владара над Београдом.

© Sputnik / Александар МилачићСпоменик великом жупну Стефану Немањи на Савском тргу
Како је Стефан Немања одмах разгалио народ - Sputnik Србија
Споменик великом жупну Стефану Немањи на Савском тргу

Пале се светла, обасјавају монументалну скулптуру и изазивају одушевљење међу присутнима. Чим су ограде које су спречавале пролазак на плато склоњене, људи прилазе споменику и радознало посматрају сваки његов сегмент.

© Sputnik / Алксандар МилачићЉуди су радознало посматрали сваки сегмент споменика
Како је Стефан Немања одмах разгалио народ - Sputnik Србија
Људи су радознало посматрали сваки сегмент споменика

Младену Милошевићу се споменик веома допада.

„Мислим да је сазвежђе Немањине и Савске улице, заправо, крунисано и сматрам да је било крајње време да Београд добије овакав трг, једно, на неки начин, свето место“, рекао је Младен за Спутњик.

© Sputnik / Стефан ЂурићМладен Милошевић сматра да је било крајње време да Београд добије трг попут Савског
Како је Стефан Немања одмах разгалио народ - Sputnik Србија
Младен Милошевић сматра да је било крајње време да Београд добије трг попут Савског

И Миро Живојиновић је врло задовољан изгледом споменика, а слаже се и с тим да се предуго чекало на израду и постављање скулптуре.

„Споменик је јако леп. Уметнику свака част. Импресивно. Допада ми се и што су спојили традицију и симболе везане за Стефана Немању са самим спомеником“, казао нам је Миро.

© Sputnik / Стефан ЂурићМиро Живојиновић је врло задовољан изгледом споменика
Како је Стефан Немања одмах разгалио народ - Sputnik Србија
Миро Живојиновић је врло задовољан изгледом споменика

Снежана Кнежевић је одушевљена скулптуром и мисли да је њено постављање знак великог напретка Србије, али и знак захвалности „оцу српске државе“.

„Јако сам задовољна. Ово је прелепо. Нико осим Руса не би могао да направи овако нешто грандиозно, овакав један споменик. Заиста сам одушевљена радом овог уметника. То је морао да буде неко ко је везан за генетски код овог народа, ко уме да препозна тај дух. Сигурно има сјајних уметника широм света, али била је потребна словенска душа да би погодила ту танану нит“, сматра Снежана.
© Sputnik / Стефан ЂурићСнежана Кнежевић је сигурна да нико боље не би израдио споменик од Руса
Како је Стефан Немања одмах разгалио народ - Sputnik Србија
Снежана Кнежевић је сигурна да нико боље не би израдио споменик од Руса

Споменик Стефану Немањи је дело руског скулптора Александра Рукавишњикова, висок је 24 метра, од којих су три у земљи, а тежак 68 тона.

Мач погоднији од крста: Ексклузивна порука аутора велелепног споменика Стефану Немањи /видео/

Пошто портрети из његовог зрелог периода нису сачувани, већ само они из монашког живота, лик Стефана Немање направљен је уз помоћ проучавања његових постојећих портрета и портрета његових потомака.

С мачем у десној и Хиландарском повељом у левој руци, Немања у царској одори почива на напуклом византијском шлему, који се на четири крака ослања на земљу. У постамент је могуће ући, а на њему су приказане сцене из Немањиног живота и српске историје.

Израда споменика обављала се у Солнечногорском, граду у близни Москве, и трајала је око годину и по дана. У њој је учествовало скоро 120 људи различитих профила.


Сазнајте: Како је спречено да у Београд стигне „погрешан“ Стефан Немања?

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала