Смена на трону: Тојота претекла Фолксваген по продаји

CC0 / Pexels/А.Даш Очир / Тојота аутомобили
Тојота аутомобили - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија Тојота Мотор претекла је 2020. немачки Фолксваген у продаји возила, и после пет година поново преузела круну као водећи светски произвођач с највећој продајим аутомобила, јер пад тражње због пандемије короне снажније погодио немачког ривала.

Тојота је саопштила да је њена глобална продаја на нивоу целе групе пала за 11,3 одсто на 9,528 милиона возила у 2020, док је Фолксваген забележио пад од 15,2 процента на 9,305 милиона јединица, извештава Ројтерс, преноси Танјуг.

Фолксваген  - Sputnik Србија
Произвођачи аутомобила широм света гасе производне траке

Произвођаче аутомобила широм света тешко су погодиле корона мере ограничења, због којих су људи престали да одлазе у салоне за продају аутомобила и које су приморале ауто компаније да смање или обуставе производњу у појединим погонима.

Тојота је, међутим, боље пребродила пандемију делимично зато што је Јапан, односно њено домаће тржиште, као и азијски регион генерално био мање погођен него Европа и Сједињене Државе.

Будући да се потражња за аутомобилима опоравља, нарочито у Кини, Тојота, Фолксваген и други произвођачи утркују се да приграбе што већи тржишни удео у растућем сегменту електричних возила.

Тојота је навела да је удео електричних возила које је продала прошле године порастао на 23 посто њене укупне продаје, са 20 процената у 2019. години.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала