Звезда је добила новог ривала – љутог, мотивисаног и појачаног

© Фото : АБА лига/Морнар/Медиа проКК Морнар Бар
КК Морнар Бар - Sputnik Србија
Пратите нас

Регионална АБА лига ове сезоне је вероватно никад занимљивија, једна од екипа која је заслужна за то је Морнар из Бара.

Морнар се тренутно налази на челу првенства, са учинком од 12 победа и три пораза, колико има и Игокеа.

Небојша Човић у емисији Спутњик спорт: Миљанов корнер - Sputnik Србија
„Миљанов корнер“ – Човић: Не радују ме резултати Партизана, Саша је себи набио тензију /видео/

Екипа из Бара је основана пре 47 година, али је тек почетком прошле деценије кренула да бележи значајније резултате.

Првенство Црне Горе никако нису успевали да освоје све до сезоне 2017/18, када су надиграли до тада неумољиву Будућност и попели се на трон.

Од лета 2016. године такмичење и у АБА лиги, у којој су поменуте сезоне успели и да уђу у плеј-оф такмичења.

Исти успех могли би да понове и ове године, пошто резултати, неоспориво високе инвестиције и игра јасно свима стављају до знања да Барани имају високе циљеве.

„Ја сам рекао играчима на честитци за Нову годину да више назад нема. Нисмо више симпатична екипа из Бара. Више се не плашимо никог. Екипа која се с правом бори за прво место. Нема више ни Фајнал-фора. Ја сам такав тренер, нема лажне скромности. Ми истичемо кандидатуру за прво место. Видећемо оћемо ли успети, али јавно истичемо кандидатуру за прво место АБА лиге“, објаснио је Михаило Павићевић после победе над Игокеом почетком текуће године.

Морнар је успео да прође у Топ 16 фазу Еврокупа, док се подједнако лепо проводе и на Јадрану.

Актуелног шампиона Црвену звезду Барани нису успели ниједном да победе, али су у мечу на домаћем терену показали да им није никакав проблем да покажу зубе и без страха се супротставе фаворитима.

Од Будућности су изгубили у АБА лиги, али су однели две победе у Еврокупу.

Савладали су и Партизан у Бару, док су из Љубљане однели важну победу против Цедевита Олимпије, такође једног од главних ривала за плеј-оф.

Павићевићеви изабраници су другу фазу ЕК почели победом и поразом, а, како истиче, његова екипа „има квалитет за најбољих осам“.

Оно што је најбитније је да је Морнар задржао физиономију прошлосезонског тима. Поред тога је пред почетак сезоне довео нека капитална појачања а у каквом правцу иду размишљања у Бару говоре и недавни потези.

Долазак Џонија Хамилтона, који је за Спутњик спорт потврдио кошаркашки агент Миња Илић, ситуацију свима јасно ставља до знања.

Двадесетшестогодишњи центар је дошао из – ни мање ни више – Фенербахчеа, у виду позајмице.

Момак из Тринидада и Тобага је требало да буде битан шраф у игри екипе Игора Кокошкова, али се, једноставно, није снашао, што не значи да се неће поново пронаћи у свом новом тиму.

Хамилтону није „легла“ Евролига, али се сада враћа у Еврокуп, такмичење у којем је прошле сезоне, у дресу Дарушафаке, имао просек од 11,3 поена, осам скокова и 1,4 блокаде по утакмици.

Друго недавно појачање Барана је Немања Гордић, доскорашњи бек Партизана.

Тридесетдвогодишњак из Мостара ће, као неко ко иза себе има деценију дугачко искуство играња у АБА лиги, својој новој екипи донети сигурност, али и квалитет без много потребе за уигравањем.

Гордић није играо добро у Партизану од почетка нове сезоне, али је утисак да ће је промена средине била баш оно што му је потребно да се врати у форму.

Иако у прва два меча у дресу новог клуба није добро шутирао (3/10), имао је чак 13 асистенција, што је скоро па дупло више него што је накупио у последња четири меча у црно-белом дресу.

Повреда Џејкоба Пулена значајно ће утицати на игру Барана. Амерички бек ће пропустити три до пет недеља, односно период када ће се одлучивати о пласману у Топ 8 Еврокупа и доигравање АБА лиге.

Било како било, Морнар је ове године показао да је спреман да се бори са „аждајама“ – што на терену, што ван њега.

Бранко Лазић - Sputnik Србија
Капитен Звезде на мети црногорског тренера: „Преагресивно, рукометна утакмица“ /видео/

Вирус корона је захватио тај клуб као и многе друге, а од последица истог је председник клуба Ђорђије Павићевићећ „био у заиста тешком стању“, као и још десет особа, што из играчког, што из стручног штаба.

Нажалост се десио и смртни случај, па је дугогодишњи економ Лука Мацановић напустио своје саборце.

Морнар је пак и даље ту. Као и обично - прети. Овог пута, можда, опасније него икада раније. Да ли може и до титуле? То је, ипак, остаје да видимо.

Имајући у виду све околности, Морнар има огромне амбиције и велику жељу да искористи тренутак и угрози примат Црвене звезде на Јадрану.

То је било јасно и после недавног дуела тих екипа, пуног варница. Током меча су због сукоба искључени Ђорђије Павићевић и тренер Црвене звезде Дејан Радоњић, а из табора барске екипе затим су упућене критике на рачун судијског критеријума и понашања играча београдског тима.

Све то Морнар неће заборавити и сасвим је сигурно да ће се свим силама борити за свој положај и позицију да нападне сам врх регионалног такмичења, што би представљало и својеврсно освежење за ту лигу, која се већ годинама врти у кругу који чине Звезда, Будућност, Партизан и тек понекад, Цибона.

Морнар има потенцијал да постане велико изненађење, као што су некада раније били Хемофарм, ФМП, Игокеа, па и Приморска, клуб који је недавно због финансијских потешкоћа морао да напусти лигу. Мало здраве конкуренције никада није било на одмет, када већ мора да се игра та и таква АБА лига.  

Годину дана од трагедије: Коби је умро, али је и даље „жив“

„Торњеви близанци“ срушили Цибону и одвели Мегу на врх АБА лиге! /видео/

Дончић је био бољи, али је Јокић победио! /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала