Творац вакцине „Спутњик Ве“ прави још једну вакцину против ковида и два лека

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаИспитивање вакцине против короне у центру "Гамалеја"
Испитивање вакцине против короне у центру Гамалеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Научни истраживачки центар „Гамалеја“, творац прве вакцине против вируса корона на свету, направиће нову вакцину против ковида 19 и два лека за превенцију и лечење ове заразне болести, пише руски портал „РБК“.

Како се наводи, Министарство здравља Русије доделиће одговарајућа средства центру „Гамалеја“ за развој нове вакцине и лекова против короне. Документ је објављен на порталу „Госрасходи“.

Из текста следи да ће се нова вакцина правити на основу честица сличних вирусу (VLP, virus-like particle).

Према наводима портала, центар „Гамалеја“ планира да у периоду од 2021. до 2023. лансира лек против короне, заснован на синтетичком неонуклеотидном инхибитору протеазе вируса корона, док би 2022. године требало да се појави лек који блокира рецептор АЦЕ2, помоћу кога ковид 19 продире у ћелије. Претпоставља се да ће лек моћи да се користи како за превенцију, тако и за лечење вируса корона.

Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције направио је вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V), која је 11. августа добила потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала