Дизајниран да доминира на небу: 45 година од настанка легендарног Су-27 /видео/

© Sputnik / Vitaliy Timkiv / Уђи у базу фотографијаРоссийские многоцелевые истребители Су-27 во время показательных полетов в день открытых дверей в авиационном полку ЮВО в честь 105-летия ВВС России
Российские многоцелевые истребители Су-27 во время показательных полетов в день открытых дверей в авиационном полку ЮВО в честь 105-летия ВВС России - Sputnik Србија
Пратите нас
Пре 45 година, влада Сoвјетског Савеза је одобрила акт о прављењу легендарног ловца четврте генерације Су-27. У том документу совјетско руководство је наложило конструкторском бироу „Сухој“ да конструише авион „за стицање надмоћи у ваздуху“.

Ова летелица је једна од најпознатијих у свету и произведена је како би доминирала над америчким Ф-15. Без обзира на бројне потешкоће, совјетски специјалисти су успели да изврше задатак. Су-27 је добио перформансе које су му омогућиле да се бори против најбољих западних летелица. Поред тога, авион је послужио као технолошка платформа за стварање нових ловаца – породице Су-30, Су-34 и Су-35, којима управљају Ваздушно-космичке снаге Русије.

Према мишљењу експерата, појава Су-27 одиграла је непроцењиву улогу у развоју руске авијације.

Мисија: Надмашити амерички Ф-15

Потребу за стварањем Су-27 наметао је пројекат ловца „Мекдонел Даглас“ Ф-15 Игл покренут у Америци – који је такође био намењен доминацији у ваздуху.  

У материјалима компаније „Сухој“ је наведено да су совјетски конструктори авиони, по правилу, у такмичењу са Американцима увек имали улогу „стране која сустиже“. Међутим овог пута је совјетска влада дала задатак специјалистима да направе летелицу која ће престићи Ф-15 по перформансама.

© Фото : Press-service of Ukrainian President / Уђи у базу фотографијаАвиони Су-27
Дизајниран да доминира на небу: 45 година од настанка легендарног Су-27 /видео/ - Sputnik Србија
Авиони Су-27

Војни експерт Дмитриј Дрозденко је у разговору са „РТ“ објаснио да су совјетски специјалисти одбили да понове склоп Ф-15 и да су успели да направе оригинални дизајн који је пружио Су-27 значајне предности у односу на америчког конкурента.

„Ако погледамо Ф-15, видећемо да је кокпит попут неке цеви за коју се причвршћују крила, гондоле мотора и тако даље. Код руског Су-27, напротив, пилотска кабина се несметано спаја са крилом. Такво конструкторско решење је значајно повећало аеродинамички квалитет летелице“, објаснио је он.

Важна иновација је било снабдевање Су-27 системом електронских команди лета, који је олакшавао равнотежу летелице и значајно повећао њене маневарске способности у ваздушној борби.

Авион је такође добио мултифункционалну радиолокацијску станицу са два канала за детекцију објеката, која је у том тренутку била најновија.

Вишенаменски ловац Су-35  - Sputnik Србија
Моћни и опасни: САД саставиле ранг-листу руских војних авиона

Огроман посао је обавила совјетска индустрија за производњу мотора. У конструкторском бироу „Сатурн“ је 70. година прошлог века покренута производња напреднијих турбомлазних мотора АЛ-31Ф („производ 99Н“). Према речима специјалиста „ОКБ Сухој“, они су омогућили носачу „висок однос потиска мотора и тежине, а сходно томе, и високе могућности убрзања, способност брзог узлетања и маневрисања“.

Трновити пут до циља

Процес стварања Су-27 није био „мед и млеко“. Крајем 70. година прошлог века се током комплексне анализе карактеристика летелица испоставило да авион није близу титуле освајача ваздушног простора. „Сухој“ је то објаснио с једне стране – потцењивањем стварних карактеристика Ф-15, а с друге стране, озбиљном прекомерном тежином авиона.

На иницијативу конструктора „ОКБ Сухој“ Михаила Симонова и Евгенија Иванова покренут је програм који је предвиђао жестоку контролу масе летелице, смањење отпора, побошљање карактеристика бочне стабилности авиона и главних карактеристика крила, као и њихову прилагодљивост различитим режимима лета.

С тим циљем су конструктори прешли на трапезоидни облик крила, уградили боксове авионских агрегата на задњи део мотора, применили нову кинетичку шему за чишћење главног стајног трапа и пребацили вертикални реп са мотогондола на носаче трупа, што је побољшало шему њиховог причвршћивања и повећало ефикасност репне површине летелице.

Аеро-тим Руски витезови у руским борбеним авионима Су-27 током прославе Дана ваздушних снага у Липецку. - Sputnik Србија
Рођендан чувеног руског ловца: Како је Су-27 променио однос снага на небу

Управо такав примерак Су-27 (Т-10С) је ушао у серијску производњу, која је покренута у фабрици у граду Комсомољск на Амуру 1982. године. Совјетска влада га је званично укључила у састав наоружања 23. августа 1990. године, јер је процес тестирања трајао неколико година.

„Резултати тестирања потврдили су изузетно високе летачко-техничке перформансе новог авиона. Модификације на Т-10С дале су 'кумулативни ефекат' – авион је на крају поседовао блиставе летачке перформансе, надмашујући све конкуренте у својој класи“, наведено је у материјалима „ОКБ Сухој“.

С тим у вези, главни уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Виктор Мураховски је у разговору са „РТ“ назвао Су-27 најуспешнијом борбеном авионском платформом у домаћој авијацији. Према његовим речима, потенцијал те летелице омогућио је „да се ефикасно бори против сваке ваздушне мете, укључујући најновије америчке и европске ловце“.

„Генијалност Су-27 састоји се пре свега у интегрисаном склопу где су фактички и крила и труп авиона носеће аеродинамичке површине. Авион може да изводи акробатске фигуре у ваздуху, које западни модели не могу. На пример, кочење при великој брзини готово са заустављањем у ваздуху – такозвану кобру“, објаснио је Мураховски.

Непрекидна модернизација

Након што је ступио у састав наоружања, Су-27 је константно усавршаван – највише је обављана замена кабинске опреме. Тренутно је последња модификација Су-27М3.

Су-27 је такође послужио као платформа за производњу бројних нових авиона, који су постали популарни и међу руским снагама, и у иностранству. Најсавременији руски борбени авион, који је направљен на бази Су-27, представља мултифункционални ловац Су-35С.

Како је истакао Мураховски, модели направљени на бази Су-27 спадају у најбоље светске авионе у класи оперативно-тактичке авијације у погледу маневарских и борбених способности.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала