Подршка државе младим предузетницима са добрим резултатима

CC0 / Pixabay / Договор
Договор - Sputnik Србија
Пратите нас
После подршке самозапошљавању, држава је одлучила да подржи и предузетнике чије је пословање младо, али су до сада имали добре резултате и имају намеру да се даље развијају. Ових дана ће бити објављен јавни позив за доделу бесповратних средстава и за подношење захтева за кредит Фонда за развој под врло повољним условима.

Након програма намењеног подстицању предузетништва и самозапошљавања који је креирала Влада Србије, уз подршку Немачке развојне банке, намењеног почетницима у послу, држава је одлучила да помогне и оне који су већ у послу и засад им добро иде.

Добри резултати репер за подршку државе

Програм је намењен предузетницима, микро и малим привредним друштвима, који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најмање две године пре подношења захтева.

Руководилац Центра за програме подршке привреди, микро, малим и средњим предузећима у Провредној комори Србије, Тамара Дунђеровић за Спутњик објашњава да је реч о одличном програму намењеном онима који су добро пословали и сада им требају додатни подстицаји да пословање прошире, за шта је држава обезбедила 150 милиона динара бесповратних средстава.

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаДржава је обезбедила 150 милиона динара бесповратних средстава за оне који имају млад бизнис, не старији од две године, а добро су пословали и сада им требају додатни подстицаји да прошире пословање.
Подршка државе младим предузетницима са добрим резултатима - Sputnik Србија
Држава је обезбедила 150 милиона динара бесповратних средстава за оне који имају млад бизнис, не старији од две године, а добро су пословали и сада им требају додатни подстицаји да прошире пословање.

Прецизирано је да је минимална вредност инвестиције 400.000 динара, а максимална 6.000.000 динара. Почетници у бизнису ће моћи да рачунају на бесповратну помоћ државе у износу од 30 одсто укупне инвестиције, а они у неразвијеним подручјима Србије и на 40 одсто. Преостали новац ће бити из кредита Фонда за развој на пет година са грејс периодом од годину дана и каматом од један одсто.

Има и ограничења

Дунђеровићева указује и на одређена ограничења за младе бизнисмене.

„Постоје услови који су лимитирајући и то подразумева да током те две године пословања нису били у блокади и да су намирене све обавезе према држави. Кредит не могу да користе сви они који су имали било каквих потешкоћа у пословању и које долазе из неких делатности које су у програму прецизирано наведене. Програм се, на пример, између осталог, не односи на пољопривредну производњу, трговинску делатност, транспорт и саобраћај, финансијске услуге, промет нафте и нафтниох деривата“, напомиње наша саговорница.

Позив ће, како каже, трајати до краја године, или док се средства не утроше.

Половину заинтересованих за бизнис спутава пандемија

На питање у којој мери је ситуација са пандемијом и неизвесност коју она доноси утицала да се људи не одлуче на улагање у бизнис, она каже да тога сигурно има.

„Ми смо у једном тренутку када је у питању програм самозапошљавања, звали полазнике који су већ прошли обуку да видимо да ли им нешто још треба и да ли ће уопоште отићи у банку због кредита. Њих 50 одсто нам је рекло да чека да види шта ће да се деси са целом ситуацијом са короном и када ће се успоставити нормалније функционисање“, напомиње Дунђеровићева.

CC0 / пиксабеј / Није лако бити привредник и предузетник, јер људи морају добро да процене ризик пословања, поготово у време пандемије ковида.
Подршка државе младим предузетницима са добрим резултатима - Sputnik Србија
Није лако бити привредник и предузетник, јер људи морају добро да процене ризик пословања, поготово у време пандемије ковида.

Није лако постати привредник и предузетник. Морају људи добро да процене ризик пословања. То свакога мучи, посебно, како додаје, оне у услужним делатностима. Они који су већ пословали су просто морали да наставе посао који су покренули, а физичка лица су углавном хтела да сачекају да виде шта ће да се деси.

Да је тако показују и резултати претходно покренутог програма самозапошљавања за који је Влада Србије у сарадњи са Немачком развојном банком, определила 300 милиона динара. Пријава за први круг тог програма је затворена на крају прошле године и до 28. јануара одобрено је 67 кредита са укупним износом од непуних 138 милиона динара.

Полазника више од 500, кредита 67

Позив, како каже саговорница Спутњика, и даље важи.

 „Програм је осмишљен као свеобухватна подршка за почетнике а под тим подразумевамо и физичка лица која данас или сутра могу да се региструју у Агенцији за привредне регистре и да се квалификују за кредитна средства. Кредити су до 30.000 евра, а каматна стопа је 5,9 одсто на годишњем нивоу. Постоји и део бесповратних средстава у висини од 20 посто и намењен је свим почетницима, онима који послују мање од 24 месеца и физичким лицима која на дан пријављивања не морају да буду регистровани“, објаснила је Дунђеровићева.

© PixabayЗа програм самозапошљавања пријавила су се 544 полазника, од којих је 417 је прошло обуку и добило сертификат, али је тражено и одобрено 67 кредита, од којих 38 одсто предузетницама.
Подршка државе младим предузетницима са добрим резултатима - Sputnik Србија
За програм самозапошљавања пријавила су се 544 полазника, од којих је 417 је прошло обуку и добило сертификат, али је тражено и одобрено 67 кредита, од којих 38 одсто предузетницама.

Интересовање је, каже, било велико, пријавила су се 544 полазника, од којих је  417 је прошло обуку и добило сертификат, али је до сада одобрено 67 кредита, 62 одсто мушкарцима и близу 38 одсто предузетницама. Четвртину кредита узели су они старости између 36 и 40 година живота који су имали највише храбрости да започну посао, док су близу 20 одсто чинили они до 45 година. Трећина кредита је узета на териотирији Војводине, а четвртина у београдском региону.

У 2020. регистровано за четвртину мање предузетника

Када су у питању делатности ту није било прописиваног ограничења и највише је било интересовања за отварање фризерских салона, доставу хране, производњу намештаја, обуће, текстила, ИТ делатност, напоменула је саговорница Спутњика.

У пандемијској 2020. години регистровано је оснивање 19 одсто привредних друштава више него у 2019, али и 25 одсто мање предузетника.

Према најновијим подацима Агенције за привредне регисте, на почетку 2021. године Србија има укупно 400.646 регистрованих активних привредних субјеката. Привредних друштава је 121.690, а предизетника  278.956 .

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала