Како ће се амерички Сенат претворити у потпуни циркус

© Tanjug / АР/Dario Lopez-MIllsЏејкоб Ченсли, шаман "Кјуанона"
Џејкоб Ченсли, шаман Кјуанона - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Амерички сенатор Линдзи Грејем критиковао је планове једног од учесника у нередима на Капитол хилу Џејкоба Ченслија, познатог као шаман Кјуанона, који је вољан да сведочи на суђењу У Сенату о импичменту бившег председника САД Доналда Трампа.

Ченсли је ухапшен због учешћа у нередима у Вашингтону 6. јануара, а његов адвокат Ал Ваткинс је изјавио да је он спреман да сведочи о томе како га је бивши амерички председник Доналд Трамп подстакао на пробијање полицијских кордона и упад у Капитол.

Грејем, републиканац из Јужне Каролине, сматра да би појављивање Ченслија у Сенату на суђењу о импичменту против  бившег председника побило озбиљност целог поступка.

„Не могу да замислим бољи начин да се предстојеће суђење о импичменту претвори у потпуни циркус од позивања шамана Кјуанона као сведока било чега", навео је сенатор на Твитеру.

Грејем је противник импичмента који је покренут против Трампа и сматра да на суђењу не би требало да буде сведока.

„Представнички дом је изгласао опозив председника Трампа без сведока. Ако отворимо врата сведоцима у Сенату, то ће захтевати много сведока о разним темама, а суђење ће трајати месецима, а не данима“, сматра Грејем.

Саслушање у Сенату заказано је за 9. фебруар и надгледаће га демократски сенатор Патрик Лихи уместо судије Врховног суда Џона Робертса.

У академским круговима води се дебата о томе да ли Сенат може да осуди Трампа и да га опозове са функције када више није председник.

Многи сматрају да „касни импичмент“ није противан Уставу САД и да председници који се недолично понашају током свог позног мандата не би требало да буду имуни од процеса утврђеног Уставом којим се оцењује њихова одговорност.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију о Трамповом опозиву и проследио је Сенату.

Да би Трамп био опозван, потребна је двотрећинска већина у Сенату, у ком је однос републиканаца и демократа 50:50, те би за опозив требало да гласа и 17 републиканаца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала