Какву поруку носи последња слика Иље Рјепина

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуски сликар Иља Рјепин
Руски сликар Иља Рјепин - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Последњи рад Иље Рјепина била је слика „Хопак“, која носи назив по украјинском националном плесу. Велики руски сликар је ово дело стварао с прекидима од 1926. до своје смрти 1930. године, а одликују га нестандардна композиција и врло јарке боје. Каква је била порука овог дела и у каквим је околностима оно настало?

Раме уз раме с Толстојем

„Хопак“ се заиста по много чему издваја из укупног стваралаштва Иље Рјепина који важи за најпознатијег руског сликара 19. века, чија се улога у сликарству често упоређује с улогом Лава Толстоја у књижевности.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЛав Толстој и Иља РЈепин
Какву поруку носи последња слика Иље Рјепина - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Лав Толстој и Иља РЈепин

Рјепин је одиграо значајну улогу у популаризацији руске уметности у европској култури, а нека од његових најважнијих дела су „Бурлаци на Волги“ (1873), „Иван Грозни и његов син“ (1870-1873), „Одговор запорошких козака“ (1880-1891), као и бројни портрети истакнутих стваралаца његовог доба, попут Лава Толстоја, Модеста Мусоргског, Дмитрија Мендељејева и многих других.

Слика „Хопак“ насликана је у позном периоду Рјепиновог стваралаштва, који је његов ученик Игор Грабар „временом стваралачког пада“. Рјепин је ово дело насликао на финском имању Пенати, у оквиру којег се данас налази музеј.

Посвета омиљеном композитору

Последње године живота сликар је проживео у сиромаштву, немајући новца чак ни за сликарска платна. „Хопак“ је насликан на комаду линолеума, који се понегде и назире испод слојева боје. Рјепин је ово дело почео да ради 1926. године, а потом је, након дуже паузе, наставио да га ствара током 1928. и 1929. године.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПортрет Модеста Мусоргског, дело Иље Рјепина, у Третјаковској галерији у Москви
Какву поруку носи последња слика Иље Рјепина - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Портрет Модеста Мусоргског, дело Иље Рјепина, у Третјаковској галерији у Москви

Платно је посветио свом блиском пријатељу и омиљеном композитору Модесту Мусоргском, чија га је опера „Сорочински сајам“ посебно одушевљавала. Један од делова опере зове се управо „Хопак“.

Ватрени козачки плес

Рјепин је на слици представио козаке који плешу, енергично и смело прескачући врели огањ. Сви јунаци су одевени у шарена одела, веома јарких боја. Њихове ношње буквално горе од црвено-жутих тонова, а ти јарки тонови оживљавају динамику плеса.

Главни лик на слици је козак одевен у ношњу источњачког колорита, са златним орнаментима, у широким националним шалварама и кафтану и са црвеном капом на глави. С десне стране уочава се други козак који свира на жичаном инструменту, највероватније украјинској бандури. Виде се и фигуре мушкарца који прескаче пламен и козака који баца дрва у ватру.

© Wikipedia / Јавно власништво"Хопак" Иља Рјепин, 1926 - 1930.
Какву поруку носи последња слика Иље Рјепина - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
"Хопак" Иља Рјепин, 1926 - 1930.

Прво што уочава посматрач на слици „Хопак“ јесте обиље боја и јарка палета која није својствена Рјепину. Ту су све нијансе црвене, плаве и зелене. Приметни су оштри и јасни потези. Нестандардна композиција је изузетак на Рјепиновим сликама. Она производи утисак да слика није испричала целу причу и да има још делова из циклуса „Хопак“.

Лице козака у горњем делу слике није се нашло на композицији. Сличан формат има и јунак с леве стране, јер је његово тело представљено само до пола. Композиција има дијагоналну перспективу, коју чине небеско плава марама која се пружа ка централном делу платна и повијено уназад тело главног козака.

Порука уметника будућим генерацијама

Радост, весеље и снажан оптимизам су основне емоције на Рјепиновој слици. Веома јарке боје и чудни углови стварају утисак да је весеље плесача рукопис неког другог, непознатог Рјепина.

© Sputnik / Лев Иванов / Уђи у базу фотографијаАтеље Иље Рјепина у Пенатама, у Финској
Какву поруку носи последња слика Иље Рјепина - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Атеље Иље Рјепина у Пенатама, у Финској

Ова слика била је, заправо, последња утеха уметника у тешким годинама у Пенатама, пред смрт. Рјепин је био сиромашан, гладан, преживео је две револуције, изгубио је држављанство, а целокупна његова имовина била је национализована.

Шта је хтео да поручи својим последњим радом? Могуће да је то била порука уметника будућим генерацијама да сачувају енергију, веру у бољу будућност, да буду посвећени свом таленту и раду, без обзира на животне тешкоће.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала