Вучић: Представићу Макрону нашу платформу за КиМ

© REUTERS / BENOIT TESSIERАлександар Вучић и Емануел Макрон
Александар Вучић и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће свом француском колеги Емануелу Макрону представити нашу платформу за Косово и Метохију и да је сигуран да ће о томе са њим имати искрен и отворен разговор.

"У сваком случају, представићу нашу платформу на један искрен, отворен начин председнику Макрону. Апсолутно сам сигуран да ћемо имати искрен и потпуно отворен разговор", рекао је Вучић у обраћању новинарима у Паризу.

Вучић је изразио наду да "ћемо уз вођство председника Макрона моћи да урадимо нешто у наредном периоду".

Он је рекао да је питање Косова и Метохије јако важно питање за нас и да сви морамо да радимо на томе да дођемо до компромисног решења за обе стране, што до сада није био случај.

"Увек сам био спреман да саслушам председника Макрона и његове иновативне идеје да покушамо да се приближимо договору", рекао је Вучић.

Он је истакао да је друга, такође важна тема пут Србије ка ЕУ.

"Србија је показала своје могућности. Сада се бавимо европским путем Србије, када је председник Макрон предложио нову агенду за ЕУ, укључујући и нову агенду за приступ. Ми смо на то пристали, боље је за нас да се бавимо кластерима, што ћемо морати у погледу свих тих питања које је поменуо. Надам се да ћемо уз његову подршку наставити наш пут", исткао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да се нада да ће, уз подршку Француске, Србија моћи да се похвали даљим напретком.

Макрон: Имате пријатеља у Паризу

Макрон је истакао да ће са Вучићем разговарати о дијалогу Београда и Приштине, наводећи да је то важан процес који се води под надлежношћу ЕУ.

„Желим да истакнем сву подршку са наше стране, као и представнику Мирославу Лајчаку. Подржавам ово, уз канцеларку Ангелу Меркел“, рекао је Макрон.

Он је додао и да се претходне године пратило шта се догађа на КиМ, као и оно што се сада дешава.

„Председник Вучић је преузео неколико пута ризик када је хтео да предложи нека иновативна решења. Ту сам да подржим решења која могу да допусте да напредујемо у овом питању“ рекао је Макрон уз констатацију да је реч о теми која је од кључног значаја за нашу земљу.

Макрон је истакао  да билатерални доноси Србије и Француске напредују, да је Србија партнер његовој земљи и да жели да Француска буде присутнија и настави да инвестира у Србију, пренео је Танјуг.

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINПредседник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон
Вучић: Представићу Макрону нашу платформу за КиМ - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон

Како је рекао, убрзан је развој пројекта изградње метроа у Београду, за који француске компаније раде студију изводљивости, како би се 2028. године Београђани возили метроом.

Он је навео да би желео и да Француска и ЕУ буду присутније и помогну по питању вакцина против вируса корона.

„Подржавам ваше ангажман и учинићемо све што можемо да будемо уз вас, грађане Србије, и целог региона“, рекао је Макрон.

Макрон се на крају обраћања захвалио Вучићу што је данас у Паризу и што наставља да унапређује односе две државе.

„Знате да овде имате француски народ који воли ваш народ, наша историја је то показала. Могу да кажем да имате пријатеља у Паризу“, закључио је Макрон.

Он је истакао да му је веома драго што је још једном угостио свог великог пријатеља Александра Вучића, као и да чува у сећању дочек који је њему приређен у Београду, у јулу 2019. године.

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINПредседник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон
Вучић: Представићу Макрону нашу платформу за КиМ - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон

Испред Јелисејске палате, Макрон је претходно, уз постројену Гарду, свечано дочекао председника Србије.

Након тога, председници Србије и Француске су се обратили медијима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала