Неће скоро пролеће: Славни „прогностичар“ се огласио и овог фебруара

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICЧовек шета кроз снег дунавским кејом у Земуну.
Човек шета кроз снег дунавским кејом у Земуну. - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Мрмот Фил, славни прогностичар из Панксатавнија, провирио је из своје кућице у америчкој савезној држави Пенсилванији и објавио да - види своју сенку, чиме је, према традицији, предвидео још шест недеља зиме.

Фил своју прогнозу, преко посебног „преводиоца“ са језика мрмота овај пут није изговорио пред окупљеним обожаваоцима који због пандемије нису могли да дођу у Панксатавни.

Мрмотове прогнозе део су традиције чији корени сежу у 1887. годину и у нормалним околностима прави су спектакл иако, по статистици америчких климатолога, популарни глодар чешће промаши него што погоди прогнозу.

Дан мрмота обележава се на 2. фебруара широм Сједињених Држава, али фестивал у Панксатавнију је најпознатији, а у светску поп културу ушао је с филмом “Дан мрмота” из 1993. с глумцем Билом Маријем у главној улози.

Мрмоти спавају зимски сан и њихов биолошки сат им говори када је време за буђење и почетак репродукције. То је помогло ширењу легенде да пролеће долази са његовим буђењем.

“Дан мрмота” и пратећа помпа сваке године у Панксатавнију, градићу с 5.500 становника, привлачи десетине хиљада људи и доноси му додатних милион долара прихода, по подацима тамошње привредне коморе. Ове је године то због корона вируса изостало, преноси Хина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала