Захтев из Кине: Истражити порекло короне и у другим земљама /видео/

© AP Photo / ChinatopixМедицинско особље у граду Вухану који је највише погођен коронавирусом
Медицинско особље у граду Вухану који је највише погођен коронавирусом - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите нас
Водећи кинески научници, међу којима су и водећи стручњаци Националне здравствене комисије и кинеског Центра за контролу болести, затражили су истрагу о пореклу короне и у другим земљама. Овај захтев стигао је у тренутку када тим Светске здравствене организације спроводи истрагу о пореклу короне у Кини.

Кинески научници наводе да би Вухан, у коме СЗО сада води истрагу, треба да буде „само први корак у том истраживању“ и да би САД требало да се угледају на Кину и саме позову сличан тим, пише кинески „Глобал тајмс“.

Ковид болница КБЦ Драгиша Мишовић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Научници: Прва доказана смрт од короне у Европи била у Србији

Зенг Гуанг, главни епидемиолог кинеског Центра за контролу болести, рекао је да би СЗО после Вухана требало да спроведе истрагу и у другим земљама

„Требало би направити временску линију на основу које би били узети сачувани узорци крви пацијената још из 2019, посебно оних који су имали упалу плућа и видети да ли има нешто сумњиво“, рекао је он и додао да би тако могао да буде откривен нулти пацијент или животиња са које је корона прешла на људе.

Кинески медиј наводи да је све више доказа како је много пре регистровања првих званично оболелих пацијената, било случајева короне у САД, Шпанији, Италији, Француској, Бразилу и Индији, у неким случајевима чак пре него у Вухану, који се сматра местом одакле је зараза кренула.

„Свака земља која је пријавила жаришта у 2019. треба да буде испитана“, навео је Лу Хонгжу, кодиректор у Клиничког центра у Шангају.

Фенг Дуоиђа, председник Асоцијације кинеске вакциналне индустрије, казао је како би СЗО требало да трага за вирусом и у другим земљама, будући да се ради о глобалној пандемији чије порекло се не може везати само за једно место.

„Вухан је само једна станица у потрази за пореклом вируса и стручњаци не треба да очекују да тамо нађу одговоре. То је и научно немогуће, будући да је било случајева у другим земљама пре него што је пријављена епидемија у Вухану“, додао је он.

Кинески медиј наводи како су нађени докази да је корона била у Италији у децембру 2019, па чак и у новембру те године, што наводи на закључак да се у тој земљи корона појавила пре него у Кини.

Тест на вирус корона – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2020
Корона се појавила у САД пре него у Кини? Ново америчко откриће о вирусу

„Глобал тајмс“ подсећа како је извештај америчке владе такође показао да је у тој земљи средином децембра 2019. било случајева короне, далеко пре првог званичног случаја који је забележен у јануару 2020.

Додају и да су шпански виролози пронашли трагове вируса САРС ков-2 у узорцима воде из канализације узетим у марту 2019.

Лу Хонгжу каже да би вирус из Вухана, да је тамо настао, био без пуно мутација, а кинески научници су нашли две линије његовог развоја потекле од заједничког претка. Лу објашњава да је Вухан град који посећује много путника из иностранства и да су они могли да донесу вирус из неке друге земље.

Јанг Жанки, заменик директора департмана за патогену биологију Универзитета у Вухану, тврди да у САД има највише мутација вируса, што указује да је та држава најпогодније место за истрагу порекла короне.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала