Америка: Позваћемо Кину на одговорност за њене поступке, Пекинг одговорио

© AP Photo / Andy WongКина активирала ново оружје против Америке...
Кина активирала ново оружје против Америке... - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је Пекинг да ће Америка „позивати Кину на одговорност“ за поступке, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс. Кинеска страна је позвала Вашингтон да исправи грешке и да се не меша у унутрашња питања земље.
„Државни секретар је потврдио да ће САД сарађивати са савезницима и партнерима у циљу заштите наших заједничких вредности и интереса, како би позвали Кину на одговорност за њене поступке, који угрожавају стабилност у Индо-пацифичком региону, између осталог и у Тајванском мореузу, и због тога што Кина подрива међународни поредак, заснован на правилима“, рекао је Прајс.

Такође, према његовим речима, Блинкен је током телефонског разговора кинеском колеги, члану Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Јангу Ђечију саопштио да ће САД наставити да штите људска права у Синкјангу, Тибету и Хонгконгу.

Јанг је, међутим, позвао Вашингтон да исправи грешке учињене по питању Кине у последње време.

„Кина позива САД да исправе грешке направљене у последње време, да се фокусирају на сарадњу, на решавање несугласица и да допринесу здравом и стабилном развоју америчко-кинеских односа“, рекао је Јанг, преноси Централна телевизија Кине.

Он је такође позвао САД да развијају билатералне односе, засноване на принципима међусобног поштовања, обострано корисној сарадњи и одсуству конфронтације.

Кинески представник је такође поручио да Кина неће трпети никакво спољно мешање у своје унутрашње ствари.

„САД треба строго да поштују принцип 'једне Кине' и одредбе три заједничка америчко-кинеска саопштења. Мешање у послове Хонгконга, Тибета и Синкјанга равно је мешању у унутрашња питања Кине и ми нећемо трпети никакво мешање споља“, поручио је Јанг.

Такође је истакао да било какви покушаји да се Кина оклевета или оцрни неће успети, земља ће наставити да одлучно штити свој суверенитет, безбедности и развојне интересе.

Додао је да Кина и САД треба да међусобно поштују основне интересе, политичке системе, као и путеве развоја које су изабрали народи те две државе.

Раније је амерички председник Џо Бајден саопштио да је Кина главни супарник Сједињених Америчких Држава.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала