Проблем сексуалног злостављања у спорту: „Одрасли треба да говоре, да деца не би ћутала“ /видео/

© Sputnik / Миљанов корнерНовинарка Снежана Пантовић
Новинарка Снежана Пантовић  - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Тема нове Спутњикове емисије „Миљанов корнер“ ове недеље је била сексуално злостављање и узнемиравање у спорту.

Сексуално злостављање у спорту је табу тема о којој се нерадо или никако не говори у Србији.

У последњих годину дана у Србији је откривано три случаја сексуалног злостављања деце која су стигла до тужилаштва, а поставља се питање зашто се о овоме не прича?

Гошће нашег Миљана Милићевића биле су Снежана Пантовић, спортска новинарка и чланица Удружења Жена, спорт, друштво, и Нада Сарић, бивша европска шампионка у каратеу и сведок сексуалног насиља.

Управо је Нада, као неко ко је била сведок сексуалног насиља, објаснила зашто се прећуткује овакве ствари.

„Као млада сам била сведок и доживела сам неку уцену. Ја нисам од особа које ћуте, можда је то тако јер ми је мајка психолог, а и од малена имам отпор. Међутим, имамо проблем у едукацији деце, не само деце, већ и одраслих“, рекла је Сарићева у „Миљановом корнеру“.

Миљанов корнер - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Спутњик спорт – Миљанов корнер: Шокантно истраживање о сексуалном злостављању у српском спорту

„Проблем је у поруци које шаље јавно мњење, када причам са спортисткињама и спортистима, када треба да кажу да им се нешто десило, да су доживели неки вид сексуалног насиља, наилазила сам на одговоре 'ма боље је да ћутим, шта има да покрећем ту тему, после ће народ да каже ово или оно' или 'оставиће ми печат за сва времена, после ће да кажу њој се то десило' или 'шта ће да ми кажу мама и тата, они су толико дали себе да направим резултат и сада одједном тај неко је мени то урадио, нећу да им правим проблем“, додаје.

Бивша европска шампионка у каратеу каже да је страх од осуде један од највећих проблема.

„Проблем је и у страху, највише у томе како ће да их гледа околина. Код нас у мањим местима људи се не боре, не суочавају се са проблемима управо због тога шта ће им рећи народ. Уместо да починилац буде осуђен, код нас је обрнуто, жртва је та којој се даје печат. То је највећи проблем, како да се код народа створи да се не даје етикета жртви, већ починилац да буде тај који ће бити. Мора да се нађе решење, а страх је највише због тога“, рекла је Неда Сарић.

О решавању проблема надовезала се Снежана Пантовић која каже да је едукација најважнија и да је њихов мото „одрасли треба да говоре, да деца не би ћутала“.

„Неке земље су системски добро решиле. Можемо да видимо шта су урадили Данска, Велика Британија, Француска, Немачка... Решења постоје, суштински она су свуда иста. Под један, едукација о томе шта је сексуално насиље. На конгресу у Америци утврђено је да сексуално насиље десет пута више угрожава спорт него допинг“, рекла је Снежана Пантовић.

„Када је реч о Србији, оно што је најважније је да овој теми не треба приступати сензационалистички, већ о њој треба разговарати као о озбиљном феномену. Дошао је на ред да се у Србији регулише и ова врста друштвене области, спортске области. Од пресудне важности јесте развијање друштвене свести о овој теми. Ово је табу тема, а наша кампања гласи 'одрасли треба да говоре, да деца не би ћутала'. То је наш мото и придржаваћемо се тога. Нико не треба да ћути ако му се дешавају такве ствари“, додала је она.

Више о свему, о анкети коју су спровели код великог броја спортиста, репрезентативаца, о томе како препознати тренера насилника, зашто деца напуштају спорт, као и последицама сексуалног насиља опширније погледајте у „Миљановом корнеру“.

Спутњик спорт – Миљанов корнер: Шокантно истраживање о сексуалном злостављању у српском спорту

„Спутњик спорт — Миљанов корнер“: Ко бира селектора струка или политика? /видео/

Спутњик спорт – Миљанов корнер: Да ли се Партизан враћа филозофији Душка Вујошевића? /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала