Краљица хтела да сакрије податке о свом богатству? Шта откривају владини документи из Архива

© AFP 2022 / GLYN KIRKКраљица Елизабета
Краљица Елизабета - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Обим богатства британске краљице Елизабете никада није обелодањен, али се процењује да износи стотине милиона фунти. Владини документи пронађени у Националном архиву Уједињеног Краљевства откривају да је адвокат краљице Елизабете вршио притисак на политичаре да промене закон како њени удели у компанијама не би били обелодањени, наводи Гардијан.

Након наводне интервенције Бакингамске палате, конзервативни министри у влади Теда Хита у закон су уврстили клаузулу која је дала могућност да фирме у власништву „шефова држава“ буду изузете од новог закона о корпоративној транспарентности, наводи се у тексту британског листа. 

Краљица Елизабета - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2019
Краљица Елизабета преварила америчке туристе који је нису препознали

Извештаји показују да су се адвокати које је овластила краљица позвали на споразум о краљичином пристанку. Према овом систему, монарх се пре одобрења парламента обавештава да ли би закон могао да утиче на краљевски прерогатив или на приватне интересе.

Према архивираним белешкама, у новембру 1973. краљица је била забринута да ће предлог закона о увођењу транспарентности у корпоративне уделе изложити њене финансије јавној критици.

Краљичин приватни адвокат Метју Фарер наводно је разговарао са запосленима у тадашњем Одељењу за трговину и индустрију у вези са предложеним новим мерама у закону. Фарер је наводно тврдио да је краљица забринута због могућности да се открију њене приватне инвестиције.

Државни службеник по имену ЦМ Друкер рекао је да је разговарао са господином Фарером, који му је пренео забринутост свог клијента "због ризика да све буде откривено директорима компаније као акционарима и широј јавности".

Влада Велике Британије је накнадно предложила укључивање додатне клаузуле у закон која ће омогућити влади да одређеним фирмама да изузеће од иначе обавезног откривања акционара. Након општих избора исте године када је на власт дошла Лабуристичка странка, влада Харолда Вилсона задржала је предлог закона и он је усвојен 1976. године.

Краљичин портпарол је за Гардијан изјаво да је „краљичин пристанак парламентарни процес“. 

Краљица Елизабета II - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2019
Краљица Елизабета разочарана политичарима — не умеју да управљају земљом

„Њена улога је формална. Монарх увек даје сагласност на захтев владе“, додао је.

Парламент одлучује да ли је потребан краљичин пристанак када је реч о стварима које би утицале на интересе краљевства, укључујући личну имовину и личне интересе монарха. Ако је потребна сагласност, нацрт закона се, према конвенцији, даје суверену да га одобри само по савету министара“, објашњава.

Упркос употреби система сагласности краљице, који је обично забележен у парламентарном записнику расправе „Хансарду“ пре трећег читања закона, не може се наћи такво обавештење о сагласности за закон из 1976. године.

Изузеће је дато готово одмах након одобрења закона компанији која се зове Банк оф Ингланд Номинис Лимитед, под контролом највиших званичника Банке Енглеске, а која је претходно наведена као потенцијални алат помоћу ког је краљица „чувала“ своје акције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала