Поново ради „америчко политичко позориште“: Сенат кроји судбину Трампа, истрага у Џорџији

Пратите нас
У америчком Сенату данас почиње расправа о опозиву бившег председника Доналда Трампа због оптужби за подстицање побуне уочи упада његових присталица у Конгрес САД 6. јануара. Истовремено, Одбор за изборе савезне државе Џорџија покренуо је истрагу о телефонском разговору Трампа у ком је вршио притисак на званичике да преокрену резултате избора

Амерички Сенат припрема се за брз поступак о опозиву Трампа, преносе медији, а демократе тврде да имају необориве доказе о Трамповој кривици, док адвокатски тим бившег председника САД узвраћа да су демонстранти деловали самостално и оцењује да је сенатски поступак апсурдан и неуставан.

Политичко позориште

Трампов правни тим оптужио је демократе да покретањем процеса опозива бившег америчког председника праве политичко позориште.

"То је само још један себичан покушај лидера демократа у Сенату да искористи осећање ужаса и збуњености које је обузело Американце након нереда у Конгресу 6. јанауара", наводи се у претпретресном поднеску који су поднели адвокати Трампа.

Како се наводи, уместо да умире нацију или да се усредсреде на кривично гоњење прекршилаца закона који су упали у Конгрес, председавајућа Представничког дома и њени сарадници покушавају да безосећајно искористе хаос зарад сопствене политичке користи. 

Амерички сенат - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2021
Уколико подрже импичмент, републиканци ће себи пуцати у ногу

У поднеску на 75 страна наводи се да је процес опозива неуставан, да Трамп није иницирао нереде, већ да је позивао окупљене да буду мирни.

Трамп је једини амерички председник против кога је је два пута покретан поступак за опозив.

Уколико би Сенат одлучио да га опозове, Трамп више никада не би могао да се кандидује на изборима, али за то је потребна двотрећинска већина од укупно 100 сенатора.

Демократе имају 50 места у Сенату и мало је вероватно да ће имати подршку довољног броја републиканских сенатора, преноси Танјуг.

Истрага у Џорџији

Одбор за изборе америчке савезне државе Џорџија званично је покренуо истрагу о телефонском разговору бившег председника Доналда Трампа у којем је вршио притисак на званичике да преокрену резултате избора, на којима је победио његов противкандидат Џо Бајден. 

Џејкоб Ченсли, шаман Кјуанона - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Како ће се амерички Сенат претворити у потпуни циркус

Истрага је покренута након што је у професор права у понедељак поднео званичну жалбу оптужујући Трампа да је прекршио закон.

То је прва званична истрага о телефонским разговорима у којима је Трамп тражио помоћ од високих званичника Џорџије у покушају да преокрене резултате избора, преноси Еј-Би-Си њуз.

Волтер Џонс, портпарол државног секретара Џорџије Бреда Рафенспергера, потврдио је да је истрага покренута.

"Примили смо жалбу и понашамо се онако како бисмо се понашали у било ком таквом случају. За даљи правни поступак надлежан је државни тужилац", рекао је Џонс.

Рафенспергер, највиши републикански изборни званичник Џорџије, изјавио је почетком јануара да је под притиском Беле куће и у супротности са сопственим опредељењем прихватио телефонски позив Доналда Трампа, у којем је председник тражио поништавање свог изборног пораза у тој америчкој савезној држави.

Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
АП: Мало вероватно да ће Трамп бити опозван

Трамп је од Рафенспергера наводно тражио да изборни званичници пронађу довољно гласова како би поништили Бајденову победу у тој држави.

То је један од најмање три телефонска позива, одржана током месец дана од почетка децембра до почетка јануара, у којем је Трамп тражио помоћ од високих званичника Џорџије у покушају да преокрене изборе, да би сваки пут био одбијен.

Трамп је изгубио од Бајдена у Џорџији са 11.779 гласова.

Све о новим детаљима завере која је срушила Доналда Трампа и о томе како изгледа тајна историја новембарских председничких избора у САД могли сте да сазнате у емисији „Нови Спутњик поредак“ нашег Николе Врзића:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала