Шведска завршила на срамној листи УН

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDШведски полицајци патролирају у центру Стокхолма
Шведски полицајци патролирају у центру Стокхолма - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Уједињене нације позвале су Шведску да одмах врати кући своје држављане који се налазе у камповима на северу Сирије. Шведска је једна од европских земаља која је за време успона ДАЕШ-а била међу водећим „произвођачима“ џихадиста по глави становника, а сада се суочава са потешкоћама да „децу ДАЕШ-а“ лоцира и врати.

Према наводима портпаролке УН за тероризам Финуоле Ни Олен, Шведска је са још 56 држава чланица УН завршила на „листи срамоте“ те организације због непоштовања међународног права.

„Ово није листа на којој желите да будете. Требало би да активно радите на томе да нестанете са листе”, рекла је она за СВТ.

Према њеним речима, Шведска није испунила захтеве организације.

„Ако су жене и деца још увек у камповима у Сирији, они нису испунили своје обавезе према међународном праву. Ако одрасли треба да буду кривично гоњени, постоје капацитети и воља за то. Деца се морају третирати као жртве и треба да се споје са породицом и интегришу у друштво“, нагласила је.

Она је додала да жене и деца живе у ужасним и нехуманим условима у камповима у Сирији. 

Шведска граница - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Шведска уводи нова правила на граници ― не важе за мигранте

Шведска је претходно неколико пута покушала да врати децу шведског порекла из кампова у Сирији.

Дете чији је родитељ шведски држављанин аутоматски добија шведско држављанство без обзира где се у свету родило.

Међутим, велики део деце у камповима рођен је након што су се њихове мајке придружиле ДАЕШ-у. Неке жене су се поново удале или склопиле нова партнерства пошто су им мужеви убијени. Ово је отежало шведским властима да тачно утврде која деца су шведски држављани.

У пролеће 2019. године, седморо деце злогласног регрутера ДАЕШ-а враћено је у Шведску, што је подстакло расправу и међу политичарима и међу широм јавношћу.

ДАЕШ, познат и као такозвана Исламска држава је терористичка организација забрањена у Русији и другим земљама, пише Спутњик интернешенал.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала