Србија у преговорима и за нову руску вакцину „Спутњик лајт“

Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Србија у преговорима са руским Институтом Гамалеја у вези додатних количина вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V), али и о набавци нове вакцине „Спутњик лајт“.

Вакцина „Спутњик лајт“ је цепиво које, како је најављено, не захтева ревакцинацију.

Брнабићева је, након састанка са чешким премијером Андрејем Бабишем, на заједничкој конференцији за медије, на питање чешких новинара какво је искуство Србије са руским вакцинама, казала да је Србија и у преговорима са партнерима из Руске Федерације о производњи вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на институту „Торлак“.

Тим поводом, подсетила је да сутра у Београд стиже делегација из Русије, како би се наставили разговори.

Производња руске вакцине против ковида Спутњник Ве - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
Стиже једнокомпонентна руска вакцина – „Спутњик лајт“
„Надамо се да ћемо бити једна од земаља која ће производити једну од вакцина против вируса корона“, казала је Брнабићева.

Пренела је да Србија има искуство са три вакцине у земљи, а то су „Фајзер-Бионтек“, „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и „Синофарм“.

„Као неко ко није стручан у тим стварима не могу да процењујем која је боља, али чини ми се да су све једнако добре. Најважније је да су вакцине безбедне и да се људи вакцинишу, а безбедност је потврђена неколико пута“, објаснила је Брнабићева, пренео је Танјуг.

Истакла је да је јуче у Београд стигла испорука додатних 50.000 вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V),  додајући да то цепиво има једну специфичност, односно разликује се од других, по томе што су различите вакцина и ревакцина.

„Све људе које знам, а знам их доста који су примили ‘Спутњик’ вакцину, нису имали никакве ефекте. Тако да очекујем да ћемо добити што пре велики део од два милиона вакцина које смо поручили“, додала је премијерка Србије.

„У Чешкој није добра ситуација, вакцинација једино решење“

Чешки премијер Бабиш је рекао да је познато да је ЕУ позвала произвођача „Спутњик Ве“ (Sputnik V) вакцине да се региструје код Европске агенције за лекове (ЕМА), а позиве су упутили и немачка канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц због недостатка вакцина у ЕУ.

Пошиљка руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Русија ће обезбедити вакцину за око 700 милиона људи

„За нас је важно да добијемо што више безбедних вакцина“, истакао је Бабиш указујући да постоје проблеми са испорукама наручених вакцина.

Навео је да је компанија „Модерна“ саопштила јуче да ће испоручити за 50 одсто мање вакцина од наручених.

Бабиш је рекао да је Чешка наручила 8,4 милиона вакцина, а да нема никакве гаранције да ће бити испоштоване испоруке по договореним количинама и месецима.

Указао је да руску вакцину желе да производе у Аустрији и Словачкој, и да је важно да се, када је у питању здравље људи напусти политика.

„У Чешкој није добра ситуација и једино решење је вакцинација. Зато настојимо да добијемо што више информација о другим вакцинама које сада нису одобрене“, навео је Бабиш.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала