Украјина забранила регистрацију руске вакцине против ковида

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаВакцина против COVID-19 "Спутник V"
Вакцина против COVID-19 Спутник V - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Премијер Украјине Денис Шмигаљ потписао је одлуку о забрани регистрације у земљи вакцина против ковида произведених у Русији, текст документа објављен је на сајту украјинске владе.

„Утврдити да се забрањује регистрација вакцина или других медицинских имунобиолошких препарата за превенцију акутне респираторне болести ковида 19 узроковане вирусом корона САРС-ЦоВ-2, под обавезом хитне медицинске употребе, чији је развој и/или производња извршена у држави коју је Врховна рада Украјине прогласила за државу-агресор“, наводи се у тексту одлуке.

Крајем јануара Врховна Рада Украјине изгласала је закон којим се предвиђа могућност регистрације вакцина за употребу, под условом да постоје докази о успешном претклиничком испитивању, а да су клиничка испитивања спроведена уз дозволу одговарајућих надлежних органа Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Швајцарске, Јапана, Аустралије, Канаде, Кине, Израела, Индије, Мексика, Бразила или Европске уније. У истом документу се наводи да лекарско средство не сме да буде развијено у Руској Федерацији.

Производња вакцине Спутњик Ве у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2020
Зашто Кијев неће руску вакцину: То је хибридно оружје против Украјине

Руска вакцина против ковида

Вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. 

Научни часопис „Лансет“ објавио је 5. фебруара резултате треће фазе клиничких испитивања вакцине против ковида „Спутњик Ве“, у којима се потврђује да „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина. Током треће фазе клиничких испитивања, вакцина је показала високу стопу ефикасности, имуногености и безбедности. Ефикасност вакцине је већа 91,6 одсто. Вакцина пружа потпуну заштиту од тешких случајева ковида 19.

Употреба вакцине „Спутњик Ве“ одобрена је у више од 20 земаља: Русији, Белорусији, Аргентини, Боливији, Србији, Алжиру, Палестини, Венецуели, Парагвају, Туркменистану, Мађарској, Уједињеним Арапским Емиратима, Ирану, Гвинеји, Тунису, Јерменији, Мексику, Никарагви, Републици Српској, Мјанмару и Либану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала