Небензја оптужује: Берлин и Париз – саучесници у злочинима Кијева над Донбасом

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Немачка и Француска су пре постале саучеснице у злочинима које је починио Кијев у Донбасу него посреднице у решавању сукоба, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на заседању Савета безбедности који је иницирала Русија у вези са шестом годишњицом потписивања Mинских споразума.

Он је подсетио да су у децембру 2020. године представници Берлина и Париза избегли да учествују у неформалном састанку СБ УН са представницима Доњецке и Луганске Народне Републике.

„Они који подржавају само једну страну унутарукрајинског сукоба и препуштају се њеним болесним фантазијама о 'руској агресији' упркос чињеницама – не могу себе да називају посредницима“. Пре ће бити да сте ви, господо, саучесници у злочинима који врши Кијев над становништвом Донбаса“, нагласио је дипломата.

С тим у вези, додао је да украјинске власти више не покушавају да сакрију упорну жељу за неиспуњавањем својих обавеза у оквиру Mинских споразума.

„Приморани смо да констатујемо да се конзистентно одсуство жеље Кијева да испуни обавезе у погледу низа мера не крије више чак ни на нивоу украјинског руководства“, рекао је Небензја.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2021
Лавров Паризу и Берлину: Уразумите Кијев, иначе ћемо другачије причати

Како је рекао, приметио је и да нема никавих потврда у вези са украјинским тврдњама о наводној руској агресији.

„Уместо имплементације Mинских споразума, од Кијева чујемо старе бајке о 'руској агресији' која и даље траје, а коју Украјина криви за све. Уз све то, нико није пружио доказе о истој тој 'агресији', што није изненађујуће“, додао је Небензја.

Подсетимо, у Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала