Објављени нови снимци упада у амерички Конгрес /видео/

© AP Photo / Manuel Balce CenetaДемонстранти испред Сенатске коморе на Капитол хилу у Вашингтону
Демонстранти испред Сенатске коморе на Капитол хилу у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Нови снимци упада у амерички Конгрес током нереда 6. јануара објављени су на саслушању у Сенату поводом захтева за опозив бившег америчког председника Доналда Трампа.

Снимке су током другог дана процеса за импичмент објавиле демократе током, које траже Трампов опозив под оптужбом за побуну.

За време нереда у Вашингтону, Трампове присталице упале су у конгресну зграду, због чега су конгресмени и сенатори, који су на заједничкој седници разматрали резултате председничких избора, евакуисани.

​На снимцима се управо виде тренуци евакуације чланова Представничког дома и Сената, међу њима и тадашњег потпредседника Мајка Пенса, вође демократа у Сенату Чака Шумера и републиканског сенатора Мита Ромнија.

Ради се о снимцима сигурносних камера, на којима се види и упад демонстраната који су носили Трампова обележја.

​На снимцима се види како демонстранти пролазе кроз ходнике конгресног здања и дозивају Ненси Пелоси, председавајућу Представничког дома из редова демократа.

Такође, демократе су представиле и полицијски аудио-запис, на којем се чује како полицајац радио везом говори да „демонстранти на њих бацају металне шипке и ватромет“.

Конгресменка Стејси Пласкет навела је да је марш ка Капитолу почео под утицајем Доналда Трампа и његовог тима.

​Раније је Сенат, који разматра захтев за опозив усвојен у Представничком дому, одобрио да је „суђење“ Трампу у складу са уставом САД и да може да се спроведе, док су републиканци оспоравали његову уставност јер Трамп више није на функцији.

За одобравање суђења гласале су све демократе и шест републиканаца.

​Да би опозив био усвојен, потребна је двотрећинска већина, односно 17 гласова републиканаца у Сенату, који има по 50 чланова демократске и републиканске странке.

Трамп је све време, откако је захтев за опозив покренут, негирао своју одговорност за упад у Капитол и осудио је нереде.

Демонстрације у Вашингтону избиле су јер су Доналд Трамп и његове присталице тврдиле да је било бројних нерегуларности на америчким председничким изборима на којима је победио Џо Бајден, док је Трамп оспоравао ту победу.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала