„Опсада“ руске амбасаде у Загребу: Хоћемо „Спутњик Ве“!

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Хиљаде грађана Хрватске контактирало је ових дана Амбасаду Русије у Загребу у потрази за руском вакцином против коронавируса.

Међутим, хрватске власти засад нису упутиле званичан захтев у вези набавке Спутњика В, пише данас Вечерњи лист.

Лист наводи да је руска амбасада "под опсадом" Хрвата и да свакодневно одговара на десетине и десетине питања грађана Хрватске упућених путем телефона или е-маила, о томе како доћи до руске вакцине.

Грађани, међу којима и руски држављани у Хрватској, питају могу ли се вакцинисати у руској амбасади или тамо купити вакцину, где и како могу до цепива, док поједини питају могу ли отпутовати у Русију и тамо примити Спутњик В, пише загребачки дневник.

"Наравно да бисмо желели да помогнемо, али ми не вакцнишемо нити набављамо вакцине", рекли су у амбасади за Вечерњи лист и додали да у Русији вакцинишу само руске држављане.

Како наводе у руској амбасади, за увоз било каквих лекова у Хрватску потребне су одговарајуће дозволе државних тела и надлежних институција Европске уније.

Саговорници листа, међутим, истичу да је "амбасада спремна да уложи све напоре за интензивирање билатералног дијалога и за максимално брзо решење питања испоруке цепива руске производње ако буде постојала иницијативу хрватских власти".

"Нажалост, до сада нисмо добили никакав службени захтев хрватске стране у вези с набавом руске вакцине", кажу у амбасади и додају да се ни особље амбасаде још није вакцинисало, јер у Русију не иду због проблема с директним путовањима.

Према информацијама хрватског Министарства спољних и европских послова, стране дипломате које бораве у Хрватској вакцинисаће се према распореду у Хрватској који најпре укључује медицинске раднике, штићенике у домовима, старије од 65 година и угрожене групе.

Лист наводи да је велики интерес за руском вакцином настао после објаве резултата треће фазе клиничког испитивања Спутњика В у часопису Лансет почетком фебруара. Подсећа се да је производња Спутњика В критикована највише због брзине, жеље да се одмах дође до резултата и недостатка транспарентности.

Руски амбасадор у Хрватској Андреј Нестеренко недавно је у интервјуу Вечерњем листу истакао да су спремни да размотре конкретне детаље испоруке доза Спутњик В Хрватској, ако га она затражи.

У тексту се подсећа да је у ЕУ само Мађарска набавила руске вакцине, док су неке друге државе показале занимање, али за сада чекају одлуку Европске агенције за лекове која претходно мора да добије апликацију од произвођача.

По ком принципу ради руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) погледајте у видео-инфографици:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала