Шеф руских обавештајаца о тероризму: Русија је поуздано заштићена

© Sputnik / Eugene Odinokov / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Пратите нас
Специјалне службе редовно добијају сигнале о плановима терориста у Русији, стечено је огромно искуство и земља је прилично поуздано заштићена од тог зла, рекао је шеф Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.
„Прилично редовно добијамо сигнале о одређеним намерама, плановима милитаната, терориста, чланова терористичке организације. Желео бих рећи да су руске специјалне службе, безбедносне снаге, пре свега Федерална служба безбедности, стекле огромно искуство у борби против међународног тероризма и исправно је рећи да је Русија прилично поуздано заштићена од тог зла“, рекао је Наришкин, коментаришући вест извора из безбедносних снага да терористи организације „Тахрил ел Шам“ припремају милитанте за нападе у различитим градовима Русије на местима одржавања масовних протеста.

Осврнуо се и на сарадњу са америчком Централном обавештајном агенцијом (ЦИА) рекавши да је кандидат за шефа агенције Вилијам Бернс човек са вредном биографијом.

„Он је особа са прилично темељним знањима и искуством у области међународних односа, међународне политике и има веома вредну радну биографију. У тој биографији нема никаквих непријатних момената, као што је био случај са његовом претходницом Џином Хаспел“, рекао је шеф руских обавештајаца.

Он је истакао да ће руска служба сарађивати са ЦИА колико то буде могуће.

„Наша сарадња се практично није прекидала. Размењујемо различите информације на тему борбе против међународног тероризма“, саопштио је Наришкин.

Коментаришући саопштење Министарства спољних послова Русије да руска несистемска опозиција директно сарађује са Западом, Наришкин је рекао да МИП не преувеличава када говори о томе.

„МИП Русије у својим коментарима не греши и не преувеличава. Могу само да додам да они који сарађују са специјалним службама земаља које воде према Русији непријатељску политику, они се не називају опозиционарима. Овде се треба користити други термин“, рекао је Наришкин.

Раније је саопштено да су вође терористичке организације Тахрир ел Шам упутили своје присталице да изводе нападе у различитим градовима Русије на местима одржавања масовних протеста. У те сврхе лидери терористичких организација припремају најпоузданије и најискусније милитанте међу регрутима, који имају руско порекло или који су врбовани у земљама које се граниче са Русијом.

Подсетимо, на сајту транзиционог тима изабраног председника САД Џоа Бајдена раније се појавило саопштење да ће на место директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) бити именован Вилијам Бернс. Он је био амбасадор САД у Москви од 2005. године до 2008. године. Бернс се повукао из спољнополитичке службе 2014. године након 33 године дипломатске каријере. Тренутно је на челу Фонда Карнеги.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала