Курти и Османи неће сарадњу са Српском листом

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Пратите нас
Вршилац дужности председника привремених приштинских институција Вјоса Османи и лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти најавили су да, ако победе на изборима, а пошто имају уставно-правну обавезу да мањине укључе у владу, свакако неће узимати у обзир Српску листу.

Њих двоје су то рекли у интервјуу бечком дневнику „Стандард“, а Османи је навела да „Српском листом управља Београд“, пренео је Танјуг. Курти је казао да неће улазити у коалицију са Демократском партијом Косова (ДПК) и свима другима који су, како тврди, део „старог режима“.

Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2021
Може ли Курти да нађе неког „албанског Србина“ по узору на Жељка Комшића /видео/

Османи је додала да је сарадња могућа само са странкама које имају исте циљеве, а то је да се боре за стабилне институције и за борбу против корупције.

Упитани ко ће заступати Приштину у дијалогу са Београдом, Курти је рекао да то за њега није међу главним приоритетима, као што је, каже, то покушавао да прикаже доскорашњи изасланик Доналда Трампа Ричард Гренел.

„Та тема је тек на петом месту приоритета код грађана. Ми ћемо се сви ангажовати у дијалогу, али ако ја будем премијер ја ћу заступати Косово“, најавио је он.

Указао је да идеја размене територија још није „мртва“, да се сваког месеца помиње, и да се мора борити против тога.

„Усагласићемо се и укључићемо и цивилно друштво. У дијалогу имамо јасне принципе и црвене линије - а то су обавезна заштита нашег територијалног интегритета и уставног поретка. Дијалог не може ићи ван историјских јединствених уступака садржаних у Ахтисаријевом плану“, објаснила је Османи.

Курти је додао да је Приштина склопила више споразума са Београдом, уз оцену, да их је „можда и превише“.

Навео је и да, пошто већина тих споразума није примењена, треба да буду анализирани како би се брже напредовало.

„Србија би требало да се пита шта стварно жели од нас. А ми би требало да питамо Србију и започнемо искрен, озбиљан дијалог. Не ради се о брзом решењу већ о томе да грађани од солуције профитирају“, каже Курти.

Упитани о којој теми би требало разговарати, Османи је казала да су нестала лица хитна тема.

„Желимо да формирамо две комисије, заједно са ЕУ, како би их пронашли. Ради се о праву грађана. Сузе на лицу председника Александра Вучића нису сузе за Србе на Косову, већ за Србијом као државом која је због Милошевића изгубила Косово. Зашто се Вучић идентификује Милошевићевим губитком? Он би од тога требало да се дистанцира“, поручује Курти.

Упитани да ли је споразум склопљен у Вашингтону за њих важећи Курти је објаснио да је потписивањем споразума којим се одустаје од приступања међународним организацијама влада прекршила устав, што је била „велика грешка“.

Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2021
Курти и Вјоса Османи иду заједно на изборе – шта то значи за Београд

Најавио је да ће Приштина разговарати са председником САД Џозефом Бајденом, јер је тај део споразума, каже, против свега за шта су се САД у вези са Косовом залагале.

„Околност да је тај споразум склопљен у Белој кући је нанела штету и на надстраначке напоре САД за признање Косова. Такође и део око језера Газиводе је потпуно нејасан и споран“, тврди Курти.

Рекао је да је у вези са више параграфа споразума морао да зове Вашингтон да пита шта они уопште значе.

„Тај споразум ми се чини као бифе, јер је у њему све и свашта. Не ставља се у исти споразум Хезболах, декриминализација хомосексуалности, Газиводе и Израел“, додао је он.

Поводом критике из ЕУ у вези са најављеним отварањем амбасаде у Јерусалиму, Курти је нагласио да је Приштина већ веома дуго усаглашавала своје ставове и да би одговорни у Унији требало да, уместо да нападају, раде на томе да међу чланицама договоре јединствен став о Косову.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала