Цена бакра на осмогодишњем максимуму

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаФабрика за производњу бакарне жице
Фабрика за производњу бакарне жице - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Европске акције су достигле данас једногодишњи максимум. Разлог је што су деонице рударских компанија пратиле скок цена бакра, али и услед јачања тржишног оптимизма по питању америчког пакета стимулативних мера и очекиваног бржег опоравка глобалне економије ове године.

Паневропски индекс СТОКС 600 порастао је за 0,7 посто, подржан успоном акција Рио Тинта, БХП Групе и компаније Англо-Американ, пошто су цене бакра скочиле на највиши ниво у више од осам година, извештава Ројтерс. Према последњим подацима са Лондонске берзе метала, бакар се тргује за 8.270,50 долара по тони у односу на децембарски ниво од 8.024 долара.

Историјски монетарни и фискални подстицаји помогли су да се референтни индекс СТОКС 600 опорави за око 55 одсто откако је у марту 2020. пао на најнижи ниво у више од седам година, али и даље каска с опоравком за америчким индексом С&П 500 због продужења мера локдауна у Европи уведених ради сузбијања ширења корона вируса.

Акције банака и енергетских компанија такође бележе пораст јер је такозвана "трговина опоравком" изазвала потражњу за овим секторима који су се котирали слабије након удара пандемије корона вируса почетком 2020. године.

Производња у РТБ Бору  - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2020
Вест из Њујорка разбудила Бор: Скок цене бакра „мења игру“ и у Србији

Јачање деоница енергетских фирми подигло је цене нафте, које су достигле 13-месечни максимум. Северноморска нафта Брент је порасла за 1,4 посто на 63,29 долара по барелу, док је америчка ЊТИ нафта напредовала за 1,0 проценат премашивши незнатно ниво од 60 долара по барелу. То је њихов највиши ниво од јануара 2020.

Већина европских берзи је на јутрошњем трговању до 8:46 часова по средњоевропском времену била у порасту, док су азијске берзе ноћас достигле рекордне вредности.

Оптимизам на европским берзама "подгрејао" је и амерички председник Џо Бајден који се у петак обратио групи демократских и републиканских локалних званичника за помоћ поводом његовог корона пакета подршке привреди и грађанима, вредном 1,9 билиона долара, пренео је Б92.

Очекује се да ће обим трговине на берзама данас остати слаб, јер су тржишта у Кини, Хонг Конгу и Сједињеним Државама затворена због националних празника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала