Научници на Арктику пронашли алтернативу антибиотицима

© Фото : RIA Novosti. V. ChistyakovЦарски пингвини у близини совјетске истраживачке станице на Антарктику
Царски пингвини у близини совјетске истраживачке станице на Антарктику - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Шеф лабораторије за функционалну геномику и протеомику микроорганизама на Институту за експерименталну медицину (ИЕМ) Артеми Гончаров рекао је да се вируси бактериофага, који потичу из арктичких екосистема, могу користити за производњу лекова за борбу против заразних болести које су развиле резистенцију на антибиотике.
„Недавно смо предложили стратегију, која се заснива на томе, да се траже ефикасни бектериофаги у природним екосистемима. И, вероватно, извор бактериофага који највише обећава, према нашим запажањима, представљају екосистеми повезани са поларним регионима наше планете. Арктик и Антарктик могу да постану основни добављачи високо вирулентних бактериофага“, каже за Спутњик Гончаров.
Ледник на острву Чампа у архипелагу Земља Фрање Јосифа - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2020
Русија у фебруару лансира први сателит за посматрање климе на Арктику

Он је навео, да су научници, који су били у експедицији на Антарктику, установили да се велика количина бактериофага може пронаћи у птичјим стаништима, укључујући и станишта пингвина, као и рејоне слатководних језера. Откривено је да се вируси могу издвојити из материјала, који се чувају у пермафросту.

Гончаров је у закључку приметио да су подаци ових студија чинили основу за биолошку банку сојева бактериофага на Институту за експерименталну медицину.

Раније је објављено да ће влада Русије наставити да подржава инвестиционе пројекте на Арктику, на шта ће бити издвојено више од 2.408.000.000 евра.

Како је саопштио руски премијер Михаил Мишустин, влада је усагласила низ арктичких инвестиционих пројеката, који ће добити државну подршку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала