Нова страница: Курти победник, Харадинај председник – шта чека Србе

© AP Photo / Visar KryeziuПрослава присталица Самоопредељења у Приштини
Прослава присталица Самоопредељења у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
За очекивати је да Аљбин Курти и Рамуш Харадинај направе владу, што би значило да ће Харадинај бити вероватно будући председник Косова. Курти ће наставити тамо где је стао бавиће се унутрашњим питањима чекајући Бајдена, а дијалог са Београдом му неће бити приоритет. Српска листа ће добити свих десет места у косовском парламенту.    

Ово је резиме ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији који нам је, на основу прелиминарних резултата, изнео Стефан Сурлић са Факултета политичких наука. По њему, све је на изборима на КиМ прошло очекивано.
Харадинај и Курти будући партнери

„Самоопредељење Аљбина Куртија још има различите процене  колико је заиста освојило гласова јер се та бројка шета између 45 и 50 одсто, али је јасно да ће победити. Мораће да укључи и Српску листу у постизборну коалициону владу јер једино на тај начин по уставу и закону који важи у Приштини влада може бити формирана. Могући коалициони партнер Самоопредељења је Алијанса за будућност Косова

Рамуша Харадинаја који је исказао амбицију да постане председник Косова и он ће своју подршку Куртију условити кандидатуром за председника“ каже Сурлић.

Сурлић каже да ако је амбиција Куртија да постигне ширу коалицију, онда ће свакако ићи са Харадинајем као партнером. Такође, додаје наш саговорник Демократска партија Косова (ПДК), дојучерашња странка Хашима Тачија и Кадрија Весељија није адекватан партнер Куртију мада су изненађења могућа.

Курти неће ПДК, а без Српске листе не може

„Због претходних односа, а ове две странке су се размимоишле на свим фронтовима, било је и великих сукобљавања, не верујем да ће тај дугогодишњи проблем бити решен на пречац и да ће они моћи да формирају коалицију“, мишљења је Сурлић.

Што се тиче Српске листе, по речима нашег саговорника, готово је сигурно да ова листа поново добија свих десет посланичких места.

„Излазност је била велика посебно на северу Косова, нешто мања у Грачаници али на целом Косову је изнад просека тако да мислим да је Српска листа, без обзира што је из бирачког списка велики број Срба избрисан, ипак сигурна са загарантованих десет места у парламенту Приштине,“ наводи Сурлић.

Уколико Курти формира владу, како се очекује, наш саговорник каже да ће он наставити тамо где је стао.

Дијалог није Куртијев приоритет

„Курти ће имати одрешене руке, односно, неће имати равноправног коалиционог партнера што му даје већу политичку моћ. То значи да ће се базирати на унутрашње реформе које је још раније обећао, а мислим да дијалог са Београдом њему неће бити приоритет. Сачекаће промену међународних околности и помоћ Бајдена и његове администрације. Они очекују потпуну промену формата разговора и већи притисак на Београд, а до тада мислим да ће Куртију бити приоритет политичка и друштвена ситуација на Косову,“ уверен је саговорник Спутњика.  

Што се тиче председника Косова, кандидат Самоопредељења јесте Вљоса Османи али, Сурлић подсећа да за избор председника тзв. Косова није довољна натполовична, односно, релативна већина него квалификована за избор председника.
Харадинај ће имати предност за Тачијеву фотељу

„По овим резултатима, Самоопредељење не може да кандидује Османијеву без коалиције са неком другом политичком опцијом јер се председник бира у парламенту Косова. Харадинај ако постигне коалициони споразум са Самоопредељењем онда је врло могуће да постане председник Косова. Верујем да због позиције председника који нема велика уставна и законска овлашћења,

Курти неће жртвовати формирање владе. Верујем да ће он наћи неки компромис по овом питању“ истиче наш саговорник.

Сурлић верује да са овим резултатима Косово неће дуго чекати на формирање владе, али забрињава чињеница да су албански политичкии актери рекли да од Срба овога пута неће зависити влада. То само говори о континуитету дискриминационе политике према српској заједници на Косову и њиховим представницима, али ипак у овом случају ако не буде неког ширег коалиционог споразума верујем да може доћи и до конструктивне сарадње са мањинским заједницама, а ту је пре свега кључна Српска листа.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала