Русија подржава разговоре о повратку САД у споразум о иранском нуклеарном програму

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Русија се не противи учешћу у мултилатералном састанку за повратак Сједињених Америчких Држава у Заједнички акциони план о иранском нуклеарном програму који је предложила Кина, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
„Разговарали смо о томе и са кинеским и са америчким колегама. Нисмо против учешћа у овом састанку, мада је јасно да би за његово ефикасно одржавање било важно да се обезбеди барем приближно разумевање како би се састанак могао завршити“, рекао је Рјабков новинарима.

Према његовим речима, потези Сједињених Америчких Држава који су од 2018. године довели до одређеног смањења испуњавања добровољних обавеза Ирана у оквиру Акционог плана, као и приближавање датума ступања на снагу одговарајућег закона усвојеног у Ирану године, 21. фебруара, само актуелизује ову тему.

Председник Ирана Хасан Рохани - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2021
Сат након осталих: Иран саопштио када ће се вратити поштовању нуклеарног споразума

Састанак који је предложио Пекинг може се организовати одмах уколико то буду желеле све стране, додао је Рјабков.

„Ако сви учесници у процесу покажу одговарајућу жељу и спремност, мислим да би такав контакт, у складу са предлогом наших кинеских партнера, могао бити користан и могао се брзо организовати“, рекао је он.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је 9. фебруара да су кинеске власти предложиле да се што пре одрже мултилатерални преговори ради договора о повратку Сједињених Америчких Држава на обавезе из иранског нуклеарног споразума.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала