Уручена одликовања: Вучић — Сретење велики дан за Србију /фото/

© Tanjug / RADE PRELICОдликовање поводом Дана државности уручено потпредседнику руске Владе Јурију Борисову
Одликовање поводом Дана државности уручено потпредседнику руске Владе Јурију Борисову - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Пратите нас
Сретење је велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава, поручио је председник Александар Вучић који је, поводом Дана државности, уручио одликовања заслужним појединцима и институцијама.

На свечаности у Палати Србија председник Вучић је истакао да је Сретење и наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи — у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Русији, Америци...

Он је подсетио да је то дан када је велики вожд, а народни човек Црни Ђорђе подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљујући Милошу Велику и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либералан устав — устав испред свог времена.

„Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије“, рекао је Вучић.

© Tanjug / RADE PRELICОдликовања поводом Дана државности Србије
Уручена одликовања: Вучић — Сретење велики дан за Србију /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Одликовања поводом Дана државности Србије

Вучић је истакао да смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке, али гледајући у њих, Србија је загледана и спремна да ради за будућност своје деце.

„Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију, ово је празник који надахњује наш народ на распетом КиМ и који му даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже“, поручио је Вучић.

Овај дан, како је навео, даје енергију и нашем народу у Црној Гори, неретко, заборављаном од матице, а који је опоменуо да не угрожавајући било кога чувају српски идентитет.

Вучић је честитао Сретење и грађанима у Републици Српској и поручио да су сви наши празници и њихови празници.

„Истом роду припадамо, и то нико не може и нема право да нам одузме“, рекао је Вучић.

© Tanjug / RADE PRELICОдликовање поводом Дана државности уручено руском вајару Александру Рукавишњикову
Уручена одликовања: Вучић — Сретење велики дан за Србију /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Одликовање поводом Дана државности уручено руском вајару Александру Рукавишњикову

Данас доделом признања, рекао је Вучић, држава каже хвала јунацима нашег доба који су живели не само за себе, већ и за наш народ и нашу земљу.

„Дати Србији, а не тражити ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу, нешто је највише што неко може да уради. Зато данас онима који су урадили за Србију, Србија одговара захвалношћу и највећим признањем који може да пружи“, рекао је Вучић.

Додаје да имена људи који данас примају признање никада неће бити заборављена, већ ће бити уписани у вечну књигу части и храбрости и бити путоказ свима који сањају о великим делима.

Рукавишњиков, руски патријарх, Борисов, Кустурица...

Међу награђенима који су у Палати Србија добили одликовања су режисер Емир Кустурица, фронтмен групе „Рибља чорба“ Борислав Бора Ђорђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и све Русије Кирил. Њега је председник Вучић одликовао Орденом Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.

Орденом Републике Србије на ленти председник је одликовао Јурија Борисова, који је данас у званичној посети Београду, као и заменика председника Владе РФ и Прокописа Павлопулоса, бившег председника Грчке.

© Tanjug / RADE PRELICОдликовање поводом Дана државности уручено Емиру Кустурици
Уручена одликовања: Вучић — Сретење велики дан за Србију /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Одликовање поводом Дана државности уручено Емиру Кустурици

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра и пекиншки Институт за генетска истраживања.

Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету УБ и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добили су Предраг Гаге Антонијевић, музичар Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, као и сликара Милан Циле Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена награђен је проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звезде трећег степена, поред осталих, добила је сценаристкиња „Даре из Јасеновца“ Наташа Дракулић.

© Фото : Лола ЂорђевићОдликовања која је председник Вучић уручио Институцијама ангажованим у борби против ковида 19
Уручена одликовања: Вучић — Сретење велики дан за Србију /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2021
Одликовања која је председник Вучић уручио Институцијама ангажованим у борби против ковида 19

Сретењско признање добили су и деветоро кинеских лекара који су се у нашој земљи, раме уз раме, борили против ковида 19 са нашим здравственим радницима.

Златном медаљом за изузетне заслуге и лично херојство у лечењу и заштити становништва Србије постхумно су одликовани: др Анђелка Бачванин, др Александар Јовановски, др Југослав Грубор, др Бора Евтов, др Светлана Вукчевић, др Славиша Несторовић, др Слободан Козаковић, др Мирјана Вигњевић, др Слободан Благојевић, др Миодраг Јоровић, др Данијела Гордић, др Богдан Дејановић, др Рената Саић Еминовић, Марко Бјелица и Слађана Миленковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала