Амерички генерал: Постоји велико ривалство Русије и Европе на Арктику

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПрипадници јединице за специјалне намене Руске Федерације у области Северног пола
Припадници јединице за специјалне намене Руске Федерације у области Северног пола - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе тесно сарађују са савезницима у Европи, где постоји велико ривалство са Русијом, рекао је начелник штаба америчке војске генерал Џејмс Мек Конвил.

Генерал је саопштио да постоје „чврсте везе између војски држава-чланица НАТО-а“. Према његовим речима, у будућности „ова политика ће се можда показати много важнијом него пре“. Такође се разговара и како да се ангажује „Мултидонаторски поверенички фонд (Multi Donor Trust Fund - MDTF)“.

Мек Конвил је навео, да САД „тесно сарађују са партнерима и савезницима у Европи, у источном делу са Пољском и Румунијом“. Према његовим речима „то је неопходно јер постоји велико ривалство у Европи и са Русијом“.
Војне вежбе јединица за специјалне намене у близини Северног пола - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2020
НАТО повећава војни потенцијал на Арктику, а оптужује Русију за милитаризацију

Он је подвукао и важност Арктика. Указао је, да САД „имају јединицу на Аљасци, али она нема такве могућности какве бисмо желели“. Јединица „би требало да буде оперативнија, а не административна. Такмичимо се са Русијом“, наводе руски медији.

Подсетимо, НАТО је представио нову стратешку концепцију са циљем уздржавања Кине и Русије. Вашингтон неће повући америчку војску из Европе, упркос глобалној ревизији распоређивања америчких јединица.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала