Нова истраживања „Фајзерове“ и „Модернине“ вакцине: Три пута мање антитела против јужноафричког соја

© AP Photo / Francois MoriАмпуле вакцине против ковида компаније "Фајзер/Бионтех"
Ампуле вакцине против ковида компаније Фајзер/Бионтех - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2021
Пратите нас
Вакцине америчких компанија Фајзер/Бионтек и Модерна производе мање антитела против јужноафричког соја вируса корона, показала су истраживања објављена у часопису New England Journal of Medicine.

Лабораторијска студија, коју су заједно урадили компанија Фајзер и истраживачи са Тексашког универзитета у Галвестону, показала је да је неутрализација јужноафричког соја била слабија за приближно две трећине. Закључено је да је нејасно какав ће ефекат то имати на заштиту од болести коју вакцина пружа, наводи се у писму истраживача које је објављено у најстаријем америчком медицинском часопису.

Друго истраживање, које су спровели компанија Модерна и Национални институт за алергије и заразне болести, на чијем је челу др Антони Фаучи, показало је 2,7 пута мање антитела против соја короне познатог као Б.1.351 и 6,4 пута мање антитела када је реч о читавом низу јужноафричких мутација.

„Заштита од варијанте Б.1.351 коју даје вакцина мРНА-1273 тек треба да се утврди“, наведено је у писму истраживача. 

Вакцина и долари - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2021
Почела беспоштедна битка: Први светски рат за – вакцине

Модерна додаје да ради на појачавању доза вакцине, за сваки случај, а Фајзер и Бионтек се такође припремају за сличан потез, уколико буде требало, наводи се у изјави коју је цитирао Блумберг.

У изјави објављеној у јануару, уочи презентовања студије, из компаније Фајзер су навели да су перформансе њихове вакцине мало ниже у односу на сој из Јужне Африке у поређењу са другим мутацијама, али да је мало вероватно да то доведе до значајног смањења ефикасности вакцине.

Јужнаафричка Република стопирала је вакцинацију вакцинама Астра зенеке након што је студија показала да није довољно ефикасна у спречавању ковида 19 изазваног мутираним сојем.

Вакцине Фајзер/Бионтек и Модерна развијене су у САД као део напора Трампове администрације у борби против вируса. Званично су одобрене након председничких избора одржаних у новембру 2020. године, а њихова дистрибуција је започела у децембру.

Јужноафрички сој дели неке од мутација са претходно откривеном британском верзијом, познатом као Б.1.1.7. Раније ове недеље руске здравствене власти саопштиле су да су обе руске вакцине против вируса корона, „Спутњик Ве“ и „ЕпиВакКорона“, подједнако ефикасне против британске варијанте вируса као и против оригиналног соја, који је први пут откривен у кинеском Вухану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала