Џепови Хрвата све плићи, продају последње комаде златног накита да измире рачуне

CC0 / Рixabay / Златни накит
Златни накит - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Пратите нас
Многи Хрвати, како би пребродили финансијску кризу изазвану пандемијом вируса корона, посегнули су за продајом свог златног накита, пише портал Слободна Далмација.

Како се наводи, и после светске економске кризе из 2008, многи су своје кућне буџете спашавали продајом златног накита, а многима би добродошао и због последица корона кризе, кад су се месечни приходи стањили, а рачуне треба плаћати. Само је питање, колико је у којој породици златног накита остало.

"Задржали смо само верски накит. Све друго што смо имали продали смо протеклих година, све за плаћање рачуна", каже једна Сплићанка.

Она и супруг немају плате с којима могу да подмире све трошкове за своју четворочлану породицу.

Таквих људи је много, а од 2008. велики број грађана је има мале плате и пензије или су били на мети извршитеља и стегнути су финансијском омчом, наводи се у тексту

Поводом Светског дана социјалне правде, који је обележен 20. фебруара, из Независних хрватских синдиката (НХС) скренули су пажњу на то како је Светска банка још почетком октобра 2020. године проценила како ће ковид 19 узроковати даљи раст екстремног сиромаштва током 2020. године и то за нових између 88 и 115 милиона људи, тако да би укупан број до 2021. године могао да досегне 150 милиона. Од тога броја, њих чак 82 посто биће из земаља средњег дохотка. 

Сат међу еврима - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2020
Прети велика дужничка криза, а отписа дуга – нема

"Какво је стање у Републици Хрватској? Хрватску је због тешког или немогућег живљења у њој у последњих десетак година, према проценама, у потрази за бољим животом напустило готово 10 одсто становника, од којих је већина младих, високообразованих и у продуктивном добу. Болест ковид 19 је, упркос владиним мерама подршке, додатно погоршала ионако тешко стање у земљи", истакнуто је у саопштењу које потписује Крешимир Север, председник НХС

То је илустровано подацима за 2019. годину према којима је у Хрватској стопа ризика од сиромаштва износила 18,3 одсто, особа у ризику од сиромаштва или социјалне искључености било је 23,3 одсто, особа у тешкој материјалној депривацији било је 7,3 одсто, а оних који су запослени или самозапослени и истовремено сиромашни било је 5,10 одсто. Очекује се да ће подаци за 2020. годину бити још и гори, закључио је Север.

У тим и таквим приликама, из године у годину многи грађани били су приморани да се реше предмета за које су били емотивно везани, прстења које им је поклонила драга особа, наушница, огрлица, наруквица...

Злато се може брзо уновчити, можда не добију увек колико им је потребно, али један рачун више или једна рата кредита биће лакше плаћени. Осим накита, откупљује се и зубно злато, сатови, златници, медаље...

С друге стране, порастао је број фирми које откупљују злато, а неретко је откуп омогућен и поштом, наводи Слободна Далмација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала