„Армата" први пут у историји сама пронашла циљ без учешћа посаде

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаРуски тенк Т-14 "Армата"
Руски тенк Т-14 Армата - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Систем управљања ватром (СУВ) тенка Т-14 „Армата“ први пут у историји производње тенкова током војних вежби је показао способност проналажења и препознавања циљева на бојном пољу без учешћа посаде, саопштио је извор Спутњика у војно-индустријском комплексу.
„Систем управљања ватром 'Армате' има дигитални каталог са сигнатурама стандардних циљева бојног поља, укључујући тенкове, оклопна возила, хеликоптере. Елементи вештачке интелигенције омогућавају рачунарским уређајима тенка да самостално тражи циљеве, да их распознаје, врши селекцију по приоритету и прати их“, рекао је извор.

Саговорник је навео да одлуку о нападу, као и до сада, доноси човек који командује тенком. Код других модела оклопних возила, укључујући стране тенкове, постоји само аутомат за праћење мета, док посада проналази и бира објекат за праћење.

Армата на сајму у Абу Дабију - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
„Армата“ први пут изашла ван руских граница

Једна од фаза испитивања система управљања ватром обављена је на штанду помоћу математичких модела и полуприродних модела циљева, укључујући контрастне слике и матрице које симулирају топлотно зрачење.

„Вршена су испитивања и на полигону, где су у улози објеката за којима је 'Армата' трагала били примерци руских оклопних возила. На основу резултата свих фаза потврђено је да ефикасност система одговара наведеним борбеним карактеристикама“, додао је извор.

Саговорник је навео, да Т-14 за проналажење циља користи комбиновани нишан, који делује у видљивом и инфрацрвеном опсегу.

У прес служби концерна „Уралвагонзавода“ потврдили су Спутњику да су у току испитивања система управљања ватром „Армате“ у аутоматском режиму, уз самостално трагање за циљевима, али нису прецизирали детаље.

Основни тенк Т-14 је развијен у Уралском конструкторском бироу за транспортну машиноградњу. Пројектовање тенка је почело почетком 2010. године, први прототип је направљен 2013. године. По први пут су оклопна возила типа „Армата“ представљена јавности 2015. године на Паради победе 9. маја. Неколико тенкова Т-14 „Армата“ и БПМ Т-15 парадирало је Црвеним тргом у Москви.

Сада су у току државна испитивања и план је да ове године Т-14 уђе у састав војног наоружања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала