Убица дронова од ког и „Авакс“ ослепи: Србија разматра набавку руског ПВО система Красуха /видео/

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаКопнени вишенаменски модул за ометање "Красуха 4" на тактичко-специјалним вежбама јединица за радио-електронску борбу руске војске на полигону "Свердловски"
Копнени вишенаменски модул за ометање Красуха 4 на тактичко-специјалним вежбама јединица за радио-електронску борбу руске војске на полигону Свердловски - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
Пратите нас
Војска Србије и Генералштаб праве анализе наших потреба и могућности у вези са набавком руског ПВО система „Красуха“, рекао је министар одбране Небојша Стефановић.

На питање да ли ће Србија узети и руски ПВО систем „Красуха“, Стефановић је казао Танјугу да се тренутно анализира „како то средство које смо ми замислили треба да изледа и шта би то било“.

Објашњава да је „Красуха" систем за противелектронска дејства које служи за заштиту од дронова и беспилотних летелица и ометање сигнала различитих уређаја и да он сада има озбиљан домет и може да делује у широком пољу.

Иначе, како пише руски специјализовани портал „Руско оружје“, нова верзија „Красухе“ има радијус дејства до 400 километара, а један од главних задатака му је неутрализација летећих радара познатих као „Авакс“, без ког модерни невидљиви авиони практично не могу да лете.

„Красуха“ може да „ослепи“ моћне „Аваксове“ радаре, тако да он не може да види циљеве и да наводи авијацију на њих.

Стефановић је за Танјуг навео и да ће сва четири „мига 29“ које је Белорусија поклонила Србији бити испоручена нашој земљи до краја маја или почетка јуна.

Војска Србије приказала снагу на небу над Батајницом, „Панцир“ штитио ваздушни простор /фото/

Он је потврду за то добио на сајму наоружања у Абу Дабију, где је разговарао са министром државне управе за војну индустрију Белорусије Дмитријем Пантусом и додао да су ти авиони још на модернизацији односно ремонту у Белорусији.

Са тим авионима из Белорусије, као и шест оних које смо раније набавили из Русије, Србија ће ове године имати укупно 14 „мигова 29“.

Министар додаје да ће током ове године бити завршена и модернизација и наших „мигова 29“ која се ради у Батајници.

Стефановић каже да од наоружања које је набављено у иностранству ове године треба да нам стигне и 19 тенкова Т-72 МС из Русије, као и преосталих 20 извиђачких транспортера БРДМ 2МС, али и један део уговорених „Мистрала“ (система противваздушне одбране) из Француске до краја 2021.

Такође, додаје, и са Кинезима се већ ради на прављењу домаће извиђачке беспилотне летелице „Пегаз“ на основу кинеске беспилотне летелице „Ц Х-92А“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала