Србија неће извозити литијум као сировину

CC BY 3.0 / cropped photo/Dnn87 / Литијумски инготи
Литијумски инготи - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је, одговарајући на питање о потенцијалном руднику јадарита, какав код Лознице планира да отвори компанија „Рио Тинто“, да ће се поштовати стандарди за заштиту животне средине и да Србија неће дозволити да се литијум извози као сировина.

Брнабићева је то рекла у четвртак, одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића током јавне расправе у вези са променом просторног плана и изградњи депоније.

Она је свим грађанима Србије, а посебно Лознице, поручила да ће највећа пажња бити посвећена елаборату о заштити животне средине и да ће од компаније „Рио Тинто“ бити захтевано да се придржавају најбољих еколошких стандарда.

„Јавна расправа је одржана, што не значи да неће додатно да се разговара“, рекла је Брнабићева и позвала Глишића на састанак тим поводом, што је он прихватио.

У току студија процене утицаја на животну средину

Премијерка Србије је додала да је у току студија процене утицаја на животну средину, наводећи да би требало да се заврши до јуна ове године, а док се то не заврши неће бити донета коначна одлука о даљем току пројекта.

Према њеним речима, рудник који је у плану био би подземни и неће угрозити обрадиве површине, а када је реч о депонији, разговара се о две локације.

Рудник  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2020
Литијумска грозница у Србији: Битка за огромну зараду или за здраву средину

„То ће бити чврсти отпад и неће угрозити животну средину, нарочито реку“, рекла је Брнабићева и напоменула да је отворена да о томе разговара и са локалним становништвом.

Брнабићева је казала да је јавни интерес улагање компаније од преко 1,5 милијарди евра, и то што налазиште Србији обезбеђује 10 одсто светских резерви литијума, а „Рио Тинто“ добија право на експлоатацију.

„Биће немогуће литијум извозити из Србије као сировину, морамо да правимо полупроизвод или финални производ да би могла економија да се развија“, рекла је премијерка и објаснила да би Србија могла да постане европски центар за производњу батерија, електричних аутомобила и других производа од литијума.

„И сама инвестиција од преко 1,5 милијарди евра уз максимално поштовање свих животних стандарда је прилика за Србију коју не смемо да пропустимо“, истакла је Брнабићева, пренео је Танјуг.

Она је додала да када „Рио Тинто“ буде продавао литијум, мораће да докаже да су поштовали све стандарде животне средине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала