Стварање реалне слике о српским страдањима током рата у БиХ - изазов за Српску

© Sputnik / Дејан СимићЗастава РС
Застава РС - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Стварање реалне слике о жртвама и страдањима српског становништва током рата у БиХ допринеће постепеном удаљавању од политички коректне интерпретације рата као „српске агресије на БиХ“ која је и данас претежна на Западу, поручио је професор Дарко Танасковић, који овај задатак види као један од изазова пред Републиком Српском.

Танасковић, бивши амбасадор Србије при Унеско, на трибини „Република Српска пред новим изазовима“ упозорио је да јако тешко разбити ту мантру „политичке коректности“ и да је зато изузетно важно аргументовано и документовано утврђивање размера страдања српског народа током рата у БиХ.

Изазови пред Републиком Српском

„На тај начин се стварају предуслови за успостављање уравнотежене и реалне слике трагичног грађанског рата и борбе за територије, са елементима верског сукоба, где су све стране имале сразмерно велике губитке и биле изложене вишеструким страдањима. Са друге стране, на тај се начин релативизује и обеснажује бошњачки стереоптипни виктимизацијски диксурс, константа њихове укупне политичке платформе пред међународном заједницом, уобличене и издашно промовисане у активном садејству са деловима те заједнице“, оценио је Танасковић.

Према његовим речима, искуство рада две независне међународне комисије - за страдање Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године и за страдање припадника свих народа у Сребреници, које је 2019. године формирала Влада Републике Српске, показује да је, упркос многобројним тешкоћама и препрекама, могуће остварити успешну сарадњу са угледним страним експертима.

„Јасно је да је одређена слика о догађајима у БиХ за време рата већ оформљена у свету и да је, условно речено, добила ореол „политичке коректности“, нарочито на Западу. Али, када се једна таква црно-бела мантра о нечему врло сложеном понавља, постоје људи којима је дозлогрдило да њихово научно достојанство буде вређано таквом једнослојном, једнобојном пројекцијом и они се против ње буне. Чак и онда када немају никакав ни политички ни идеолошки разлог“, примећује Танасковић.

Република Српска - симбол опстанка читавог српског корпуса

Када је реч о судбини српских земаља, углавном се говори о западним ставовима, а тај наратив је достигао стару агресивност са доласком нове америчке администрације, рекао је новинар Синиша Љепојевић.

„Такав приступ нове америчке администрације говори о томе да амерички политички естаблишмент живи у такозваном „замрзнутом“ времену и да Запад, на челу са Америком, нема никаквих нових идеја и да наставља оно што смо већ толико пута видели, а што је довело до уверења у западним политичким круговима да су Америка и Запад доживели пораз у Босни и Херцеговини. Истовремено, у војним круговима влада стабилно уверење да Запад и НАТО ипак у БиХ нису постигли свој кључни циљ“, објашњава Љепојевић.

У том смислу, примећује, не би требало очекивати промену западне политике према БиХ, а пре свега према Републици Српкој.

Одбрана права Републике Српске је одбрана целог српског корпуса у овом делу света“, категоричан је Љепојевић.

Највећи савремени изазов Републике Српске је, како каже, чињеница да се свет променио.

„То више није онај свет када је РС настајала, а те промене у свету су довеле до почетка процеса нове конфигурације геополитичке равнотеже у овом делу света. По природи ствари у центру тог процеса су Срби, а у овом случају циљ је Република Српска, која се на тај начин признаје не само као позиција централног места у овом делу света, него и као симбол опстанка и борбе читавог српског корпуса“, указује Синиша Љепојевић.

Трибина „Република Српска пред новим изазовима“ уприличена је у оквиру прославе у Србији 9. јануара Дана Републике, уз обележавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала