Шта се крије иза америчког заоштравања према Саудијској Арабији

© Flickr / U.S. Army Security AssistaЗастава Америке и Саудијске Арабије
Застава Америке и Саудијске Арабије - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Пратите нас
Најава америчког заоштравања политике према Саудијској Арабији значи раскид са одлукама Трампове администрације и нагласак на људским правима и слободама у арапским земљама. Односно, значи и најаву децидне истраге убиства новинара Џамала Хашогија, каже за Спутњик новинар и дипломата Драган Бисенић.

Након што је администрација Џо Бајдена скинула ознаку тајности са извештаја америчке обавештајне службе о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија, амерички председник је најавио значајне промене у политици између Сједињених Држава и Саудијске Арабије.

У извештају ЦИА се сугерише да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио операцију у Истанбулу, односно да се новинар Џамал Хашоги зароби или убије.

© AP Photo / Metafora ProductionЏамал Хашоги
Шта се крије иза америчког заоштравања према Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Џамал Хашоги

Америка заоштрава односе према Саудијској Арабији

Драган Бисенић примећује да у образложењу, објављеном на непуне две странице, нема директних доказа ове тврдње, већ се на основу командне одговорности закључује да ова операција не би могла да буде изведена без одобрења Мохамеда бин Салмана.

Упитан зашто је овај извештај јавности представљен управо сада, Бисенић каже да је очигледно да Бајден пре свега жели да се удаљи од већине тековина претходне администрације Доналда Трампа, мада је, подсећа, у Трампово време ЦИА саопштила да је Мохамед бин Салман знао за ову операцију.

"Могао је да се очекује овакав потез Бајдена. Дакле, снажнији нагласак на људским правима и слободама у арапским земљама, за разлику од Трампа, који је то толерисао или се није много занимао за унутрашња питања других држава. Занимљиво је да је до овога дошло само дан након што је Бајден разговарао с краљем Салманом, без најаве обелодањивања овог документа", каже Бисенић.

© AP Photo / Amr NabilМохамед бин Салман
Шта се крије иза америчког заоштравања према Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Мохамед бин Салман

После одлуке о женама у војсци

Он додаје да је најава обрта у односима САД и Саудијске Арабије дошла након што је Бин Салман учинио још један корак напред у саудијским реформама, дозволио је женама да служе војску, да на тај начин буду равноправне са мушкарцима.

Бисенић подсећа и да је државни секретар Ентони Блинкен дао два образложења за садашње потезе Америке. Пре свега је рекао да ће Стејт департмент направити такозвану Хашогијеву листу од 76 особа које су биле умешане у убиство.

"Блинкен је то најавио као нову америчку глобалну политику која укључује визне и друге рестрикције према особама које су биле умешане у нападе у иностранству или нападе на новинаре. Пошто је реч о глобалној политици, то значи да ће бити примењено и на друге државе у свету. Треба истаћи да је то мера која ће се употребљавати због напада на новинаре, не само у иностранству", каже Бисенић и примећује да упркос свему, ове санкције неће бити примењене против главног виновника, саудијског престолонаследника.

© REUTERS / Kevin LamarqueПредседник САД Џо Бајден
Шта се крије иза америчког заоштравања према Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Председник САД Џо Бајден

Не прекидају се сви односи

Он каже да то значи да Америка не прекида све своје односе са Краљевином, али да у њих умеће нове елементе који треба да се узму у обзир приликом будућих политичких потеза. Или, како је то рекао Блинкен, то је "прилагођавање интересима и вредностима САД".

Подухват Трамповог зета

Бисенић додаје да још није јасно шта Бајденова администраја жели да учини са споразумима којима је више арапских држава признало Израел, успоставило дипломатске односе с њим.

"Иза целог подухвата Трамповог зета Џареда Кушнера стајала је заправо Саудијска Арабија за коју се очекивало да ће и она да призна Израел, што би вероватно и учинила, да је Трамп освојио други мандат. Међутим, сада се ушло у период неизвесности и поновног погађања. Истовремено, тиме су и интереси Израела оштећени, али на други начин. Ово може да представља додатни притисак на Саудијску Арабију да крене у овом смеру уколико тај смер подржи и Бајденова администрација".

© AP Photo / David KarpТерористички напад на Њујорк 11. септембра 2001.
Шта се крије иза америчког заоштравања према Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Терористички напад на Њујорк 11. септембра 2001.
Ближи се и 20 година од 11. септембра…

Бисенић каже да Бајденовој најави промена у политици према Саудијској Арабији треба поменути и чињеницу која помало пролази испод радара. Ближи се двадесета годињица напада 11. септембра, која актуелизује одштетни захтев породица страдалих. Наиме, само један од нападача није био Саудијац.

"Породице страдалих, велики број њих, саставио је тужбу са значајним одшетним захтевом, а власти Саудијске Арабије су веома негативно реаговале на њу, јер, ако буде прихваћена, може да утиче и на њихову имовину у Сједињеним Државама. Ово је имало последице и на излазак највеће светске нафтне компаније Аранко на берзу. Саудијска Арабија је најављивала да ће се појавити и на њујоршкој берзи, а сам Трамп је инсистирао на томе. Међутим, правници које су Саудијци унајмили, указали су да би у случају пресуде у корист страдалих и имовина Аранка могла да буде коришћена за надокнаду", каже Бисенић.

© AP Photo / Amr NabilПостројења компаније "Арамко"
Шта се крије иза америчког заоштравања према Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2021
Постројења компаније "Арамко"

Он додаје да ће и ове оптужбе вероватно доћи на ред у америчко - саудијским односима

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала