Британска амбасадорка у УН: Лондон спреман да размотри предлоге споразума о нуклеарном наоружању

© Фото : Tech Sgt. Patrick HarrowerЛансирање интерконтиненталне балистичке ракете "Минутмен 3" са америчке војне базе у Калифорнији
Лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Минутмен 3 са америчке војне базе у Калифорнији - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Лондон је спреман да размотри све предлоге о контроли стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), али сматра да испуњава све своје обавезе у овој области, изјавила је стална представница Велике Британије при УН Барбара Вудворд у интервјуу за РИА Новости.

Упитана да ли сматра да је могуће да се Велика Британија и Француска придруже новим споразумима између САД и Русије о контроли наоружања, Вудвардова је рекла да ће Лондон „свакако погледати све нове предлоге који буду долазили из Сједињених Америчких Држава, Русије и Кине или из било које комбинације (земаља)“.

Истовремено је нагласила да је Велика Британија „већ предузела веома значајне кораке ка испуњавању својих обавеза у нуклеарном разоружању у складу са чланом 6. Споразума о неширењу нуклеарног оружја“.

Према њеним речима, Лондон одржава поуздан минимум нуклеарног обуздавања, а Велика Британија има „јединствени систем испоруке“ и земља је „отворена и транспарентна у контексту своје доктрине“.

„Дакле, у овом тренутку сматрамо да у потпуности испуњавамо своје обавезе, свесни смо нових проблематичних и ризичних области и остајемо отворени за даље дискусије“, додала је она.

Вудвордова је навела да је Велика Британија „веома снажно посвећена одржавању ефикасне међународне контроле наоружања, разоружања и неширења оружја“. Осим тога, према њеним речима, Лондон искрено поздравља продужење Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ 3) на пет година.

Међутим, према њеним речима, СТАРТ 3 је само део шире слике.

„Од тренутка закључења Споразума о стратешком офанзивном наоружању, видели смо развој и размештање система нуклеарног наоружања који нису обухваћени споразумом СТАРТ 3 нити било којим другим споразумом о стратешкој контроли наоружања. То је један проблем“, истакла је она.

Други проблем је, према њеном мишљењу, повезан са недостатком транспарентности у погледу доктрина и ширења нуклеарних програма, што повећава ризик од погрешних прорачуна.

Амбасадорка је додала и да би приступање Кине америчко-руском споразуму о стратешком офанзивном наоружању био важан додатак изградњи стратешке стабилности, али одлука је на Пекингу.

„Ако је Кина заинтересована, способна и вољна да испуни критеријуме, то ће бити важан додатак за изградњу нуклеарне стабилности и ефикасне контроле наоружања, али то пре свега зависи од гледишта Кине“, навела је она.

Русија и Сједињене Америчке Државе у фебруару су продужиле Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања без измена и допуна за пет година – до 5. фебруара 2026.

Бивша америчка администрација активно се залагала за придруживање Кине преговорима Русије и Сједињених Америчких Држава о стратешком офанзивном наоружању. Русија је, са своје стране, наводила да би у том случају било логично да се у споразуме укључе и Велика Британија и Француска, које су такође нуклеарне силе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала