00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Да ли је могућ НАТО без САД?
20:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Чоколада може да буде здрава за срце: Научници објаснили како

CC0 / Pixabay/Alexander Stein / Чоколада
Чоколада - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Пратите нас
Чоколада може да буде здрава за срце и да смањи ризик од обољевања коронарних артерија, ако се једе једном недељно, тврде научници.

„Чоколада помаже да крвни судови срца остану здрави“, каже др Чајакрит Кританавонг, један од аутора студије урађене на Бајлор медицинском колеџу у Хјустону, објављене у часопису Европског удружења кардиолога.

Чоколада - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2020
Чоколада — тајно оружје совјетске армије против нациста /видео/

Кританавонг додаје како су и раније клиничке студије показивале да чоколада има позитивне ефекте и на крвни притисак и на зидове крвних судова, преноси СНА њуз.

„Хтели смо да испитамо да ли чоколада утиче и на коронарне артерије, које снабдевају срце крвљу. И да ли је тај утицај позитиван или негативан“, додаје амерички научник.

Истраживачи Бајлор колеџа анализирали су шест великих студија спроведених у последњих пет деценија, које су испитивале могуће везе између конзумирања чоколаде и коронарних болести. У анализу је укључено 336.289 учесника који су давали податке о свом конзумирању чоколаде.

Резултати студије показују да конзумирање чоколаде једном или више пута недељно могу да смање ризик од коронарних болести срца за осам одсто.

„Чоколада садржи састојке који су здрави за срце, као што су флавоноиди, метилксантини, полифеноли и стеарниска киселина, који смањују упалне процесе и могу да повећају „добар“ ХДЛ холестерол у крви“, каже Кританавонг.

Објашњава да умерено конзумирање чоколаде има заштитни ефекат на срце, али да је веома могуће да једење већих количина може да штети.

„Шећер, масноће и млеко у чоколадним производима такође морају да се узму у обзир, посебно код људи који пате од дијабетеса или прекомерне тежине“, додао је научник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала