Министар просвете саопштио када ћемо имати нове уџбенике из српског, историје и географије

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПрви потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић
Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је јавни интерес да уџбенике из тзв. индентитетских предмета за основце и средњошколце поново издаје држава, истичући да очекује да већ 2022. имамо нове уџбенике из српског језика и књижевности, историје и географије.

Иако су и до сада уџбеници писани у Србији, издaвачи су доминантно из земаља региона, навео је Ружић за РТС, истичући да у свим земљама ЕУ уџбенике из индентитетских предмета издаје држава.

Министар просвете сматра да је председник Александар Вучић изнео утемељену идеју, додавши да ће се у ресорном министарству у среду састати Радна група за измене Закона о уџбеницима.

Ружић је указао да је некада једини издавач, Завод за издавање уџбеника, спао на три одсто тржишта.

„Све је почело 2003. године, а тржиште је дефинитивно либерализовано Законом о уџбеницима из 2009.“, подсетио је Ружић.

„Дара из Јасеновца“ да буде у програму за средње школе

Осврнувши се на филм „Дара из Јасеновца“, Ружић је оценио да је он значајан за културу сећања и да треба да се нађе у настави за средње школе.

„Мислим да сви имају неко предзнање о Јасеновцу, а ‘Дара из Јасеновца’ нам даје културу сећања, уз све оно што смо пролазили у ближој историји“, нагласио је Ружић.

Он је навео да је предложио у парламенту да филм буде у програму за средње школе уз сагласност родитеља.

Стабилна инфективна ситуација у школама, Врање једини изузетак

Говорећи о тренду заражених вирусом корона међу ђацима и студентима, Ружић је истакао да бројке нису алармантне, сем у Врању.

Постоји благи пораст међу наставницима и професорима — 1,5 до 1,6 одсто од укупно броја запослених, 0,5 одсто ђака у основним и 0,6 до 0,7 у средњим школама.

Школе нису плодно тло за ширење вируса“, додаје Ружић.

Као једини изузетак, ресорни министар наводи Врање где су, како је рекао, бројке помахнитале и да су због тога све школе прешле на онлајн наставу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала