Путин поводом 90. рођендана Горбачова: То је човек који је утицао на ток светске историје

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаМихаил Горбачов
Михаил Горбачов  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је првом председнику Совјетског Савеза Михаилу Горбачову 90. рођендан, назвавши га изузетном личношћу модерног доба која је имала значајан утицај на ток историје.

Путинов телеграм Горбачову, који прославља јубилеј 2. марта, објављен је на сајту Кремља.

„Примите моје честитке поводом 90. јубилеја. С правом припадате плејади изванредних људи, изузетних државника модерног доба који су имали значајан утицај на ток отаџбинске и светске историје“, рекао је руски лидер.
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2016
Горбачов — херој или злочинац (видео)

Председник је додао да професионално и животно искуство, енергија и стваралачки потенцијал помажу Горбачову да учествује у јавном, образовном раду, као и у посвећивању пажње реализацији међународних хуманитарних пројеката.

Горбачов је био на челу Совјетског Савеза од 1985. до 1991. године као генерални секретар Комунистичке партије СССР-а, а затим као председник СССР-а. Након потписивања Беловешких споразума у ​​децембру 1991. године саопштио је да напушта положај председника.  

За владавину Горбачова везује се крај Хладног рата, повлачење трупа из Авганистана, али и крах совјетске економије и распад земље. Он је такође допринео и слому комунизма у земљама Источне Европе.

Горбачов је 1990. године добио Нобелову награду за мир. Његову кандидатуру предложиле су немачке власти, као знак захвалности за став Горбачова о уједињењу Немачке.

У Русији је недавно постављена и позоришна представа „Горбачов“, о љубави последњег председника СССР-а и његове супруге Раисе. О томе је говорила и главна уредница српске редакције Спутњика Љубинка Милинчић у својој ауторској емисији „Мој поглед на Русију“:

Прочитате још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала