Кремљ: Санкције Запада против Русије - ударац односима у ионако жалосном стању

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаСнег у Москви
Снег у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Пратите нас
Нове санкције Америке и ЕУ против Русије суштински наносе штету односима који су ионако у јадном стању, поручују из Кремља. Одговор Москве биће реципрочан и максимално усклађен са интересима Русије, рекао је портарол руског председника Дмитриј Песков. Оптужбе на рачун ФСБ у вези с Наваљним окарактерисао је као скандалозне.
„Свака таква ограничења сматрамо апсолутно неприхватљивим јер се тиме суштински наноси штета односима који су и тако у јадном стању, конкретно односима са Сједињеним Државама и односима са Европском унијом“, рекао је Песков.

Подсетимо, Европска унија у уторак је први пут увела санкције у оквиру новог глобалног режима због кршења људских права против четворице руских држављана због хапшења Алексеја Наваљног. Након Европске уније и Сједињене Америчке Државе су објавиле о увођењу санкција Русији. На санкционом списку налази се 14 организација са формулацијом „за производњу биолошког и хемијског оружја“. Осим тога, америчке санкције усмерене на конкретна лица и организације укључиваће и ограничења извоза и виза. У Вашингтону су такође рекли да обустављају сваку врсту помоћи Русији, изузев хуманитарне.

На санкционом списку је и руска Федерална служба безбедности, а Песков је за америчке тврдње о умешаности ФСБ у „тровање“ Наваљног рекао да су скандалозне.

„Као повод за санкције наведен је случај берлинског пацијента (Наваљног). При томе америчке колеге уз висок степен уверености тврде да се тровање наводно десило и да иза тога стоји Федерална служба безбедности. То је скандалозно“, рекао је портпарол Кремља.

Коментаришући то што су у Вашингтону рекли да ће обуставити сваку помоћ Русији, Песков је упитао о каквој помоћи се ради и чега ће сада бити лишени.

„Стид ме је да кажем, али сада не могу да се сетим коју је то помоћ Америка у последње време пружала Русији. Тешко ми је да одговорим шта то Америка обуставља. Никаква помоћ ми није позната“, рекао је он новинарима.

Москва, Кремљ, зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Русија поручује Америци: Не играјте се ватром

Такође је додао да ако Запад има разлоге да оптужи Русију за „тровање“ Наваљног онда је дужан да то подели са Русијом. Њихово свесно прикривање је гнусно, оценио је Песков.

„Ако Американци и ЕУ намерно прикривају закључке до којих су дошли и доказе за своје тврдње онда то значи да они или намерно крију истину или крију праву позадину читаве те берлинске приче и намерно праве препреке на путу до истине. И једно и друго је гнусно и неприхватљиво“, поручио је Песков.

Песков је рекао и да Русија неће одустати од принципа реципроцитета у договору на нове санкције Запада.

„Одговор ће бити такав да на најбољи начин одговара нашим сопственим интересима. Али, несумњиво биће на основу принципа реципроцитета. Од тог принципа се не може одустати у међународним односима“, рекао је Песков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала