Италијански посланик за Спутњик: Са руском вакцином ћемо угледати светло на крају тунела

© AP Photo / Antonio CalanniМедицинско особље у заштитним оделима ради на тријажној контролној тачки у Милану
Медицинско особље у заштитним оделима ради на тријажној контролној тачки у Милану - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Посланик из италијанске странке Лига и шеф Одбора за спољне послове Посланичког дома Вито Коменчини у интервјуу за Спутњик је рекао да би Италија лако могла да пронађе начин да добије руску вакцину директно, не чекајући одлуку ЕУ. Он истиче да би руска вакцина омогућила Италији да угледа светло на крају тунела које се сада не назире.

Лидер италијанске странке Лига Матео Салвини саопштио је да се састао у Сенату са министром из Сан Марина како би разговарали о руској вакцини.

„Не само Чешка, Словачка и Мађарска, него и Аустрија и Данска покушавају да набаве руску вакцину, не чекајући одлуку Европске уније. Наш приоритет је заштита здравља становништва. Италија треба да следи њихов пример“, написао је Салвини на Твитеру.

​„Циљ тог састанка је да се помогне Италији да изађе на крај са ванредном санитарном ситуацијом и да реши проблем са испорукама вакцина, са чим се тренутно касни, између осталог и због оних који су организовали вакцинацију у претходној влади. Пошто смо суочени са овим проблемом, Матео Салвини као лидер странке која је ушла у састав владе, улаже напоре како би пронашао алтернативна решења. Желимо да следимо пример Сан Марина и искористимо сличан метод у Италији – да почнемо да употребљавамо друге вакцине против вируса корона које ће помоћи да се убрза вакцинација становништва“, објашњава на почетку интервјуа Коменчини.

Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
„Спутњик Ве“ пред вратима ЕУ: Европска агенција започела процену руске вакцине

Следити пример Сан Марина – да ли то значи куповина руске вакцине за Италију?

– Како је рекао Салвини, циљ странке Лига је да се заштите грађани. Стога, уколико буде потребно да се купе друге вакцине, између осталог и 'Спутњик Ве' (Sputnik V) који је већ више пута добио признање на међународном нивоу, зашто не бисмо тако поступили? Русија је позната по својим научним достигнућима у области медицине, стога се са ове тачке гледишта у потпуности могуће ослонити на руске лекове.

Смањене испоруке вакцина које је ЕУ одобрила значајно успорава масовну вакцинацију становништва. Да ли ће руска вакцина помоћи Италији да преброди ту ситуацију?

– Наравно, то ће омогућити да се угледа светло на крају тунела, које се у овом моменту, нажалост, не види због многобројних неефикасних решења претходне владе, и делимично Европске уније. ЕУ засад није успела да пронађе право решење за ту ситуацију, стога морамо следити друге примере и поступити као Сан Марино, Мађарска или Србија које су почеле да употребљавају руску вакцину. Многе друге земље такође разматрају ту могућност. Сматрам да је то разуман избор, направљен ради заштите здравља грађана и економије појединих земаља.

Прошле седмице је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обуставила разматрање могућности употребе руске вакцине, једине од свих које се користе у ЕУ против короне. Како је рекла, питају се „зашто Русија предлаже другим земљама милионе доза вакцина кад још није довољно вакцинисала своје становништво“. Да ли мислите да, када се ради о тако важним стварима као што је здравље људи, треба превазићи геополитичке несугласице, бити изнад тога како би се осигурао једнак приступ и слободан избор лекова свим земљама ЕУ?

– Што пре треба да решимо веома тешко питање, које нема никакве везе са политиком. Сматрам да је погрешно расправљати на тему глобалне борбе против пандемије, такве изјаве не помажу да се реши проблем. Такође сматрам да је неумесно судити о томе шта се догађа у другим земљама, кад нисмо успели да заведемо ред код куће.

Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2021
Италијани са нестрпљењем чекају руску вакцину - већ одредили фабрике за производњу „Спутњик Ве“

Након испорука вакцине у Мађарску, Србију и Сан Марино Европска агенција за лекове би могла да одобри „Спутњик Ве“ (Sputnik V) до априла или маја. Да ли Италија може чекати још два месеца, с обзиром на нови пораст оболелих?

– Не, очигледно је да је време изузетно драгоцено, и што пре обезбедимо испоруке вакцине у Италију, то боље. Сматрам да наша влада треба да се држи тог става како би решила проблем са тренутним дефицитом вакцина.

Саветник за здравствена питања области Лацио Алесио Д'Амато је истакао да је у овој ванредној ситуацији важно да Италијанска агенција за лекове има могућност да одобри вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) као и било коју другу вакцину која се већ користи у великом броју земаља. Да ли то значи да Италија може купити руску вакцину, не чекајући одлуку Европске агенције за лекове?Да ли Италија може купити руску вакцину, не чекајући одлуку Европске агенције за лекове?

– Управо тако. Италија би лако могла да пронађе начин да добије вакцину директно, као што је учинила Мађарска, не чекајући одлуку ЕУ. Мађарска је чланица ЕУ, али је преко своје Агенције за лекове успела да реализује ту могућност. Уколико Европска агенција за лекове и даље буде одлагала одобравање руске вакцине, ми бисмо то могли учинити преко Италијанске агенције за лекове.

Италија ће ускоро послати у Русију два инспектора за контролу компанија које производе „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Може ли се рећи да ће ускоро бити учињен први корак у том правцу?          

Сигурни смо да ће влада Италије пронаћи исправан начин да одобри испоруке руске вакцине. Ако вакцине, које толико чекамо, не буду испоручене ускоро и у довољним количинама, било би поштено да имамо могућност да размотримо друге опције које чак могу бити и боље.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала