Резервна држава ипак постоји, али је „мач са две оштрице“

© AFP 2023 / ROMAN BOSIACKIУрош Ђурђевић
Урош Ђурђевић - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Пратите нас
Одлука првог стрелца Сегунде Уроша Ђурђевића да убудуће игра за репрезентацију Црне Горе, уместо Србије, очекивано је узбуркала регион. Ипак, није нападач Спортинг Хихона ни први, ни последњи, који се из разних разлога определио за такав корак.

Пре њега то су чинили Мирко Иванић, тренутно најбољи фудбалер Црвене звезде, као и Никола Дринчић из Војводине, Станиша Мандић, Филип Стојковић, Адам Марушић који је рођен у Београду, члан је Лација, а игра за Црну Гору... 

Сви поменути су могли да бирају између Србије и Црне Горе, али су се поред „орлова“, определили за „соколове“. Јасно је да резервна држава постоји, али је „мач са две оштрице“.

И нико, апсолутно нико не може било шта да замери Ђурђевићу, Стојковићу, Дринчићу, Мандићу, Иванићу што су кренули баш тим путем.

Урош Ђурђевић - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Ђурђевић дигао руке од Србије – играће за Црну Гору!

Да се разумемо, конкуренција у репрезентацији Србије је јача него у редовима Црне Горе, уз дужно поштовање према комшијама и дојучерашњој браћи, који су се после референдума 2006. године отцепили, и добили смо две независне државе.

​Остаје жал за Урошем Ђурђевићем, који је био капитен младе репрезентације Србије и све се некако чекало, али уједно и пролонгирало да дебитује за сениорски тим земље у којој је рођен. Ђурђевић је Београђанин, али му је отац из Подгорице, па је јасно да је имао могућност избора и да је лако могао да добије пасош Црне Горе.

Наводно, одлука Драгана Стојковића Пиксија да га не уврсти на први списак није уопште утицала на овакав избор некадашњег голгетера Партизана, с обзиром на то да је према писању црногорских медија још пре више од месец дана договорио да убудуће буде „соко“, а не „орао“.

Можда је највише прашине у последње време подигла одлука „златног орлића" Станише Мандића да стане под заставу Црне Горе. Олако је Србија пустила првака света са Новог Зеланда, али како је тако је, он је од тада, од 2015. године уписао свега четири наступа за „ђетиће“, а претходно је на другом крају света дао гол у финалу против Бразила за младу селекцију наше земље.

Адам Марушић из Лација је такође само један у низу од поменутих примера. Поуздани десни бек који је у Телеоптику и Вождовцу учио прве фудбалске кораке, после чега је прекомандова у први тим „змајева“, одлучио је да 2015. године заигра за Црну Гору.

И Мирко Иванић је баш као и Урош Ђурђевић био члан младе селекције Србије, дебитовао је против Италије у пријатељском сусрету, а био је део експедиције која је представљала Србију на Европском првенству одржаном у Чешкој 2015. године. Ипак, одлуком тренера није улазио у игру.

Звездин сјајни везиста који заиста блиста ове сезоне је 2017. године одлучио да прихвати позив и да заигра за први тим Црне Горе, од тада је забележио 15 утакмица и постигао један погодак.

Српски репрезентативац Лука Миливојевић - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Прво повлачење откако је Пикси селектор: Кокеза и ФСС су ме отерали

Још један звездаш Филип Стојковић се определио за „резервну варијанту", након што није успео да се избори за статус А репрезентативца Србије. Иако је био члан селекција У17, У19, У21, борбени десни бек никада није дочекао позив за сениорску репрезентацију, па је 2016. године то искористила Црна Гора и позвала га у своје редове, што је он прихватио.

Први од свих наведених који је одлучио да игра за Црну Гору био је времешни везиста Војводине 37-годишњи Никола Дринчић, који је попут вина. Што старији, то бољи. Давне 2007. године је популарни Дрина изабрао да буде "соко", а претходно је забележио 11 утакмица у дресу Србије, када је у питању млада репрезентација.

Једноставно, свако има свој разлог. Неко буде увређен и сматра да према квалитету заслужује да буде позван под заставу Србије, а када се то не догоди, једном или неколико пута, онда избор падне на Црну Гору, с обзиром на то да да су Србија и Црна Гора до пре 15 година биле једна држава, па не постоје никакве препреке да у случају позива одлуче да прихвате исти.

И нико им не може замерити на таквој одлуци, али је чињеница да резервна джава постоји и да је „мач са две оштрице“. Јер, у великом броју случајева наиђу на осуду јавности и навијача, као и да према новом правилу Светске куће фудбала (ФИФА) после три одигране утакмице за једну репрезентацију, више нема повратка.

Ипак, у већини случајева када један спортиста изабере репрезентацију то буде коначан избор, ретки су они који једног дана изађу у јавност и кажу да су погрешили.

Како им је и да ли су направили прави избор, то знају само они...

► Судија натерао Србина да скине бурму у лудом мечу

► Пикси објавио први списак за квалификације за Светско првенство!

► Пикси: Никога се нисам одрекао

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала