„Сахранио“ је програм вакцинације ЕУ, одбио Путина: Председник за ког су сада све опције ― могуће

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРадна посета председника Русије Владимира Путина Финској, 1. јул 2016.
Радна посета председника Русије Владимира Путина Финској, 1. јул 2016. - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Пратите нас
Фински председник Саули Нинисте „сахранио“ је програм вакцинације ЕУ, истакавши да су једина преостала опција појединачне набавке.

Према речима Саулија Нинистеа, председника Финске, рестрикције у кретању људи још једном ће морати да се уведу због ширења мутираних сојева ковида 19. Како је рекао, Финска ће поново бити у проблему и изнео је морбидне прогнозе, због којих су и одложени избори у тој земљи. 

Он је оштро критиковао програм вакцинације ЕУ, а посебно Европску агенцију за лекове (ЕМА), главно тело Европске уније задужено за одобравање вакцина у оквиру програма Уније.

"Које су вакцине наручене? Нема сумње да су морали све то боље да ураде. Имамо примере земаља које су много успешније у вакцинацији становника од саме ЕУ, јер су набавили вакцине за себе", рекао је фински предедник за  "Илта-Саномат".

У том интервјуу он је похвалио Мађарску, Словачку и Чешку јер су кренуле баш тим путем, набавке вакцина са стране, а упитан хоће ли и његова земља то учинити, кратко је рекао - све опције су могуће. 

Човек обучен као гробар носи венац за заставом Европске уније у Лондону уочи брегзита. - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Европска унија капитулирала пред првом глобалном кризом и озбиљним изазовом

Потврдио је да му је руски председник Владимир Путин понудио технологију за производњу руске вакцине против коронавируса Спутњик Ве. Међутим, за сада, према његовим речима, Финска неће учинити ништа по том питању докле год ЕУ, односно ЕМА, не одобри у потпуности Спутњик Ве.

Али, ако то буде чекао, можда ће се и начекати јер је ЕУ данас апеловала да се не користи или не поручује руска вакцина док све процедуре око њене регистрације не буду завршене у оквиру Европске агенције за лекове, преноси Б92.

Програму ЕУ, подсетимо, одавно не верује ни аустријски канцелар који је с данским колегом у Израелу договорио заједничку производњу вакцине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала