Француски медији: На пољу вакцина Европа доживела пораз

© AP Photo / John ThysСамит шефова влада ЕУ у Бриселу
Самит шефова влада ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Европа на је пољу вакцина против вируса корона доживела пораз. У бици за испоруке вакцина на светско тржиште свака држава одговара сама за себе а Европљани ће платити геополитичку цену због своје неорганизованости, оцењује новинар француског листа „Поан“.

Због спорог реаговања Европа се суочава са растом стопе смртности од вируса корона, одлагањем повратка у нормални живот и све већим јазом у односу на САД и Кину чије су привреде поново почеле да бележе раст, констатује се у чланку.

„Ниједна држава-чланица Европске уније не фигурира међу најуспешнијим произвођачима вакцина, у тој групи су САД, Кина, Индија, Велика Британија и Русија“, истиче аутор и додаје да је тих пет држава на време предвидело развој ситуације и прозиувело препарате али и обезбедило производне капацитете што ће им, уверен је, донети геополитичке дивиденде.

Вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Европска агенција за лекове: Тешко је рећи када ће руска вакцина бити одобрена

У чланку се наводи податак да је Пекинг продао 80 милиона доза вакцине у 40 земаља, а Индија 25 милиона, а ту је и руски „Спутњик Ве“ (Sputnik V) који се испоручује Бразилу, Аргентини, Египту, Мађарској, Словачкој и бројним другим државама света.

За то време западне земље показују свој егоизам – док су САД за себе резервисале највећи део домаће производње вакцине, ЕУ је увела извозну контролу.

„Егоизам има и политичку цену. Парола ‘Америка се вратила’ коју је на међународну сцену пласирао Џо Бајден звучи бесмислено због тврдичлука богатих држава“, оценио је новинар и приметио да је у оквиру програма „Ковакс“ земљама у развоју испоручено око десет милиона доза вакцина, мада би глобална сарадња омогућила да се светска привреда брже врати у нормалне токове.

„Европска унија нема шта да предложи“, истиче се у чланку уз констатацију да Европа није добро проценила неопходност проширења производних капацитета и то због претеране опрезности, недоследности и бирократског апарата.

На жалост, европски пораз потврдио је исправан став оних који сматрају да Европа, претендујући на улогу главног геополитичког лидера, наставља да верује у неоствариве сне, закључује аутор на крају.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала