Блинкен: САД проучавају додатне санкције „Северном току 2“; Конгресмени критикују

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Амерички конгресмени упутили су на саслушању у Представничком дому критике државном секретару Ентонију Блинкену због недовољне реализације санкција против гасовода „Северни ток 2“. Са своје стране, Блинкен је најавио могуће додатне санкције гасоводу.

 

„Ако дозволимо да се гасовод заврши, то ће бити огромна победа (председника Русије Владимира) Путина“, рекао је републиканац у Одбору за спољне послове америчког Конгреса Мајкл Макол на саслушању у присуству Блинкена.

Макол је истакао да су конгресмени „дубоко забринути што снажне тврдње администрације да се противи изградњи гасовода нису поткрепљене једнако снажним акцијама“.

Са своје стране, државни секретар је навео да ће се САД и даље противити гасоводу, али да је он скоро изграђен.

„На функцији сам пет недеља, гасовод је завршен 95 одсто. Волео бих да се нисмо нашли у ситуацији да је он практично завршен“, нагласио је Блинкен.

Амерички државни секретар такође је истакао да Сједињене Америчке Државе проучавају варијанте за увођење додатних санкција гасоводу „Северни ток 2“, али није директно одговорио на раније позиве конгресмена да се санкције уведу против 15 бродова који су, по њиховом мишљењу, повезани са изградњом гасовода.

Цеви за гасовод Северни ток 2 у немачкој луци Засниц - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2021
Стејт департмент запретио новим санкцијама „Северном току 2“

Блинкен је додао и да „Северни ток 2“ представља претњу Украјини и Пољској економски и стратешки, а такође крши принципе енергетске безбедности Европске уније.

„Неколико ствари одмах о ‘Северном току 2’, да би било потпуно јасно. Председник (САД Џо) Бајден сматра да је то лоша идеја. То је рекао много пута. Ја делим његово мишљење“, објаснио је Блинкен.

Он је поновио да се Бајден „противи изградњи“ гасовода „Северни ток 2“.

„Ми (тренутна америчка администрација) се противимо овоме. И наставићемо то да радимо“, закључио је шеф америчке дипломатије.

Стејт департмент је у фебруару представио Конгресу извештај о мерама за супротстављање гасоводу. Као резултат извештаја, америчке власти додале су брод за постављање цеви „Фортуна“ и њеног власника компанију „КВТ-РУС“ на листу санкција према европском закону о енергетској безбедности, али и брод и компанија већ су се налазили на санкционом списку под другим законом – о супротстављању противницима Америке путем санкција. То је омогућило бројним члановима Конгреса да критикују Стејт департмент због недовољних, према њиховом мишљењу, корака против изградње гасовода.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала