Смењени начелник Генералштаба Јерменије тражи оставку Пашињана, подржале га Оружане снаге

© Фото : official site of the MoD of RAНачелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оник Гаспарјан
Начелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оник Гаспарјан - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Начелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије Оник Гаспарјан саопштио је да његова смена није у складу са Уставом и да ће наставити са радом у другом статусу. Руководство Оружаних снага Јерменије подржало је Гаспарјанов захтев о оставци премијера земље Никола Пашињана.

 „Наставићу да служим отаџбини и јерменском народу у другом статусу“, наводи се у у саопштењу Гаспарјана, које је на Фејсбуку објавио представник Генералштаба Самвел Асатрјан.

Према речима Гаспарјана, и објављена изјава Пашињана о његовој смени и цео процес разрешења са дужности су противуставни.

„То још једном показује да је излазак из кризе могућ једино у случају оставке премијера земље и одржавања ванредних парламентарних избора“, истиче се у његовој поруци.

Гаспарјан је позвао војнике и официре да наставе „несебично и предано да служе само отаџбини и народу у име развоја Оружаних снага, јачања Јерменије и Нагорно-Карабаха“.

Руководство Оружаних снага Јерменије подржало је Гаспарјана.

„Руководство Оружаних снага Јерменије придружује се поруци генерал-пуковника Оника Гаспарјана и потврђује процене актуелне ситуације у земљи, које су раније дате. У овој ситуацији постоји једно решење и оно је наведено у поруци“, наводи се у саопштењу које је објавио на Фејсбуку представник Генералштаба Јерменије Самвел Асатрјан.

Огласио се и представник опозиционог „Покрета за спас отаџбине“ Гегам Манукјан који сматра да Оник Гаспарјан остаје начелник Генералштаба Оружаних снага Јерменије, упркос саопштењу премијера Пашињана. Манукјан истиче да се та питања регулишу Уставом. Како је објаснио, председник Јерменије Армен Саркисјан се 2020. године обратио Уставном суду у циљу утврђивања својих овлашћења и у одлуци суда је, између осталог, писало да председник именује начелника Генералштаба.

Касније је државна агенција „Арменпрес“ саопштила да је премијер Никол Пашињан упутио председнику захтев о именовању Артака Давјатана на место начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије.

Раније је Пашињан саопштио да се начелник Генералштаба сматра разрешеним дужности од 10. марта, јер председник земље није потписао нацрт указа о оставци који му је поднео премијер, нити је оспорио оставку Гаспарјана у Уставном суду.

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала