Званичан корак Српске који ће одјекнути у УН: Високи представник мора да се укине

© Flickr / Saskia HeijltjesРепублика српска табла
Република српска табла - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Пратите нас
Циљ последње седнице Народне скупштине Републике Српске је да се поручи да избор новог високог представника БиХ не може проћи без сагласности Републике Српске. А наш став је да Канцеларија високог представника мора да се укине, каже за Спутњик Радован Ковачевић, саветник Милорада Додика за унутрашња питања.

Седница Скупштине РС одржана је у среду на захтев члана Председништва БиХ Додика, који је рекао да ако поново буде наметнута прича о избору високог представника, Српска не може да прихвати никога ко није изабран у складу са Анексом 10. То јест, да за то мора да се пита и РС. 

„Ако тако не буде, видећемо на који начин ћемо покренути наше право предвиђено повељом Уједињених нација, а то је право на самоопредељење“, казао је Додик.

По речима Ковачевића, жеља Републике Српске је да се о новом представнику ОХР у Уједињеним нацијама чује и став Бањалуке.

„Сматрамо да наш глас мора да се чује на ову тему, а тај глас се најбоље исказује преко Народне Скупштине РС. Високи представник успостављен је Анексом 10 Дејтонског мировног споразума и његов мандат јасно је дефинисан искључиво овим Анексом у коме и пише на који начин се високи представник бира,“ каже Ковачевић.

Без одлуке Српске нема ни високог представника

Он подсећа да у Анексу 10 јасно пише да су за то надлежне стране потписнице Дејтонског мировног споразума - СРЈ чији је правни наследник Србија, Република Хрватска, тадашња такозвана Република БиХ која више не постоји као и Федерација БиХ и Република Српска.

„Сви они треба да се усагласе око избора високог представника и потом да од Савета безбедности Уједињених нација захтевају да релевантним Резолуцијама потврди договор поменутих страна . Као и да потврди да ли уопште постоји потреба за високим представником“ објашњава саговорник Спутњика.                

С обзиром да Републици Српској не пада на памет да подржи потребу за постојањем Канцеларије високог представника ми на овај начин то желимо јасно да поручимо СБ УН, истиче Ковачевић:

„Дакле, једино што у том смислу треба да се деси је да се Канцеларија високог представника затвори и да високи представник коначно оде из БиХ. Да изабрани представници народа у РС и у Федерацији коначно добију прилику за вођење државе,“ .     

Високи представник одговара само Бошњацима

Како каже наш саговорник, у овом случају није битно да ли ће се Федерација сагласити са ставом РС, иако Српска поштује њихов став

„С обзиром да се РС неће сагласити по питању опстанка Канцеларије самим тим је прича о избору новог високог представника без било каквог основа. Ни Федерација не може да донесе другачију одлуку јер хрватски народ такође не жели да Канцеларија остане, па је ствар још јаснија. Остаје само један од три конститутивна народа у БиХ који би желео избор новог високог представника. Јер, сви високи представници од 1995. године, константно кршећи Дејтон, нарушавали су утавну структуру БиХ, уставни положај и надлежности РС и стварали антидејтонску БиХ по вољи и укусу само једног народа , односно Бошњака“, истиче Ковачевић.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала