Цвијановић: Ако Инцко крене у акцију, Српска има план

© Sputnik / Дејан СимићТабла на згради председника РС
Табла на згради председника РС - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2021
Пратите нас
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска има план уколико високи представник за БиХ Валентин Инцко почне да користи бонска овлашћења и почне да смењује званичнике Републике Српске. Она је поручила да Српска неће да трпи било какво насиље, малтретирање и вређање од било кога.

"Република Српска има своје изграђене институције, које имају потпуни легитимитет и демократски изабране представнике, који представљају вољу народа, раде свој посао и доносе своје одлуке. Све одлуке које оне доносе су легитимне зато што су институције легитимне и нећемо да трпимо било какво насиље, малтретирање и вређање од било кога, па тако ни од високог представника", поручила је председница Српске. 

Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину. - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
„Биће последица, имате последњу шансу“: Нова порука Инцка Србима /видео/

Цвијановић је рекла за ЕуроБлиц да не види зашто би један Инцко или било који други високи представник прибегавао ретроградним механизмима кажњавања или санкционисања јер нигде не пише да може да ради тако нешто у свом мандату, преноси РТРС.

Она је рекла да су сви процеси у којима Република Српска учествује добровољне природе, истичући да нико не може да санкционише њене институције за нешто што хоће или неће да учине.

"Република Српска показује организованост и озбиљност у односу на ФБиХ, али и неке земље у окружењу. Ми знамо шта је наш посао и шта је улога институција. Не може један високи представник да уклања људе који су демократски изабрани од грађана. Он може да помаже, координише и нуди своје добре услуге, а не да служи ту као нека претња. То је време превазиђено", истакла је Цвијановић.

Коментаришући ултиматум који је високи представник у БиХ Валентин Инцко дао Народној скупштини Републике Српске, тражећи да се укину повеље које су пре пет година додељене Биљани Плавшић, Радовану Караџићу и Момчилу Крајишнику, Цвијановићева сматра једном великом манипулацијом.

"И оно што се дешавало раније и ова чињеница да Инцко сада извлачи један такав захтев. У суштини, високи представник овде и функционише на начин да политички Бошњаци дижу политичку температуру, а онда он излази у сусрет њиховим политичким жељама, реагује и поставља одређене захтеве. Народна скупштина је донела одређене закључке, доделила одликовања и ту је стављена тачка на ту причу", каже Цвијановић.

Према њеним речима, очито је да је високи представник сада покренуо ту причу јер му је то потребно за неке друге ствари, што је и раније била пракса ОХР-а.

"Приликом свог одласка или непосредно пред одлазак донесу одређене ригорозне мере, а онда побегну главом без обзира. После дође неко нови и позива се на то да су мере које је донео његов претходник нека нова реалност. Трауматично је за БиХ, гледајући глобално, да уопште има високог представника поготово са оваквим изјавама које даје садашњи. Имате високог представника који даје себи за право да напада колективитет и да изговара ону престрашну реченицу "да је Република Српска терет српском народу". Високи представник руши односе унутар БиХ, али исто су чинили и његови претходници", нагласила је Цвијановић.

Коментаришући изјаву министра иностраних послова Немачке Хајка Маса да није проблем Кристијану Шмиту, који је кандидат за новог високог представника, већ у томе да ли БиХ треба човек на тој позицији, Цвијановићева је рекла да ни Република Српска не мисли да је проблем у Шмиту, већ у томе да се високи представници именују мимо процедуре која је прописана и предвиђена. 

Република српска табла - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Званичан корак Српске који ће одјекнути у УН: Високи представник мора да се укине

"Мислимо да је врло проблематично то што високи представници излазе из свог мандата. Нама високи представник као нека дејтонска категорија вероватно никада не би сметао да је имао ту врсту легитимитета, да није узурпирао овлашћења која нема, ослањао се на ПИК који нигде није предвиђен међународним правом и да се држао стриктно онога што је била добра услуга БиХ. Они су радили неке лоше услуге БиХ. ОХР је више сметња и претња него што је добра услуга или корист за БиХ", навела је Цвијановић.

Она је нагласила да нема места високом представнику ако БиХ жели да буде модерна земља која жели у ЕУ, те да има суверенитет и жељу да управља процесима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала